marți, 19 martie, 2024

Romania, reprezentata in premiera de 9 atleti la CE de 24 de ore de alergare de la Timisoara

Distribuie:

Publicat:

Romania va avea in premiera o echipa participanta la un campionat european de 24 de ore de alergare, care va avea loc in acest an la Timisoara, o alta noutate pentru Federatia Romana de Atletism.
La competitia de la Timisoara si-au facut anuntata participarea ultramaratonisti de top, printre care si detinatoarea recordului in proba feminina, poloneza Patrycja Bereznowska, cu aproape 260 de km alergati in 24 de ore.

„S-au incheiat inscrierile, am primit listele finale cu atletii care vor veni sa participe la Campionatul European. Ne bucura ca avem 30 de tari participante, ne bucura ca din aceasta perspectiva este cel mai mare organizat vreodata. Estimam undeva la 25 de tari, dupa numarul de acum doi ani, din Franta. Acum avem un record de 30. Numarul total de atleti este de 180 si ne bucura prezenta unor nume extrem de importante, sportivi de top. As vrea sa o mentionez pe poloneza Patrycja Bereznowska, care detine recordul mondial la proba feminina de 24 de ore de alergare, cu 259,991 de kilometri alergati”, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele comisiei de organizare a CE 24H, Diana Amza.  

Presedintele Federatiei Romane de Atletism, Florin Florea, isi doreste sa se implice in organizarea a cat mai multe competitii de alergare pe distante lungi, precum un campionat mondial de 24 de ore sau un campionat balcanic. „Ne gandim sa facem un campionat balcanic, pentru ca in aceasta zona sunt noua tari care isi trimit atleti la aceasta competitie. Vom propune, sa vedem daca se accepta, pentru ca dorim sa dezvoltam zona aceasta de alergare. Eu am descoperit-o cu mare bucurie, eu am facut sprint si am inteles mai greu partea asta de alergare. Dar este o zona intr-o dezvoltare foarte mare in Europa si a prins si in Romania. Acest curent face parte din sportul de masa, ca sa spunem asa si cred ca trebuie sa ne gandim si noi federatia de a mobiliza sportul de masa prin alergarea de toate felurile. Nu toata lumea trebuie sa alerge ultra, nu asta era ideea, dar orice forma de alergare este bine sa o promovam. Trebuie sa le aratam oamenilor toate formele de alergare, pentru ca daca ies sa se miste vor veni si copii si practic va fi generatia de peste 10-15 ani din care noi sa seleam sportivii de mare performanta. Despre asta e vorba. Oarecum lumea a luat-o cumva inaintea noastra, a institutiei si ar fi cazul sa ne unim sa facem impreuna demersurile astea. Oamenii au nevoie de miscare, s-au unit cumva si noi venim sa institutionalizam treaba asta. Poate ca e prea tarziu, nu are importanta, dar e bine ca federatia sa se implice. Alergarea prin sportul de masa trebuie incurajata. Trebuie ca oamenii sa inteleaga ce e cu 24 de ore, eu cand am auzit ma gandeam cum sa fugi 24 de ore? E complicat. Ei, nu e asa. Asta trebuie sa faca federatia, sa arate ca lucrurile care ni se par complexe sunt simple. In consecinta am aprobat in Consiliul General si Campionatul National de 24 de ore de alergare si organizarea unui Campionat National de 100 de kilometri, care sunt de fapt probe standardizate ale federatiei internationale. Noi nu le-am facut din varii motive, le-au facut altii cu varf si indesat. Ungaria si Polonia, care sunt top, nu e intamplator ca sunt printre primii pe pista, pentru ca au dezvolatat si aceasta latura. Eu sunt convinis ca daca vom avea un raport bun la aceste europene sa luam urmatoarele, poate chiar mondialele”, de declarat Florea.

Tarile care si-au anuntat participarea la Campionatul European de 24 de ore de Alergare, de la Timisoara sunt: Germania, Bosnia-Hertegovina, Irlanda, Cehia, Grecia, Finlanda, Austria, Norvegia, Ungaria, Suedia, Ucraina, Belarus, Lituania, Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Bulgaria, Italia, Franta, Spania, Olanda, Croatia, Macedonia, Estonia, Turcia, Slovenia, Belgia, Letonia, Serbia si Romania.

Romania va fi reprezentata in premiera de 6 atleti la CE de la Timisoara, din 26-27 mai, (Florin Sebastian Ionita, Razvan Farkas, David Iancu, Bogdan Ofiteru, Mihai Pantis si Claudiu Gorgan) si 3 atlete (Mara Guler, Floricica Neacsu si Ana-Maria Rosioara), care au obtinut acest drept in urma unor criterii stabilite de federatie.

FRA va organiza la inceputul lunii iunie cea de-a 63-a editii a Campionatelor Internationale ale Romaniei, al Cluj-Napoca, care isi propune sa deschida drumul Grand Prix-urilor de atletism in Romania. In acest scop, FRA a stabilit un buget total de 100.000 de euro, premiile totalizand 30.000 euro. Premiile vor fi acordate astfel: 6 probe Premium (400 m, lungime, triplu salt, la feminin, greutate, sulita, 100 m, la masculin) vor fi recompensate cu 1.600 euro locul 1, 400 euro locul 2, 200 euro locul 3; stafetele au fost prevazute cu 240 euro pentru locul 1, 200 euro locul 2 si 160 euro locul 3; celelalte 32 de probe vor avea urmatoarele premii: locul 1 – 200 euro, locul 2 – 150 euro, locul 3 – 100 euro.
Totodata, vor fi acordate premii de performanta, stabilite conform Tabelei Internationale de Punctaj: 600 euro pentru cea mai buna performanta a concursului, 400 euro pentru a doua performanta si 200 euro pentru al treilea rezultat.

"Incercam sa atragem cat mai multi sportivi straini, avand premii foarte tentante la anumite probe. Noi ne dorim ca aceasta competitie sa fie un fel de repetitie pentru o competitie de nivel european pe care sa o accesam la anul, sa incercam sa o propunem Federatiei Europene de Atletism. Este drumul catre o competitie care se numeste Grand Prix Permit si acolo trebuie sa intrunim mai multe criterii", a declarat secretarul general al FRA, Augustin Iancu. 

Printre performerii romani care si-au confirmat participarea se numara triplusaltista Andreea Panturoiu, campioana europeana de tineret, Alina Rotaru, campioana mondiala universitara la lungime, Andrei Gag, vicecampion mondial indoor la aruncarea greutatii in 2017, Bianca Razor, cea mai buna atleta din Balcani in 2017, practic intregul lot national al Romaniei. Au fost trimise invitatii, asteptandu-se confirmarea participarii, pentru peste 30 de sportivi straini.
Ca o premiera, impusa de cerinta de a primi statutul de Grand Prix Permit din partea European Athletics, vor exista si bilete de acces pe stadion, in valoare de 20 de lei pe reuniune si 30 de lei, abonamentul pentru ambele reuniuni, copiii avand reducere de 50 la suta.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img