sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Romania si Turcia si-au propus schimburi comerciale care sa depaseasca 10 miliarde de euro

Distribuie:

Publicat:

În cadrul turneului în Turcia, Emiratele Arabe Unite şi Kuweit, întreprins de o delegaţie guvernamentală, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat Ştefan-Radu Oprea s-a întâlnit la Ankara cu ministrul adjunct al Comerțului din Turcia, Gonca Yilmaz Batur, şi cu liderii Uniunii camerelor de comerț, industrie și burselor.

Cum balanţa schimburilor comerciale dintre cele două ţări atârnă sensibil în favoarea Turciei (exporturile româneşti totalizând în primele şapte luni ale acestui an 1,59 miliarde USD, iar importurile – 2,47 mld USD), discuţiile s-au axat firesc pe echilibrarea balanţei şi creşterea exporturilor românești, precum şi pe dezvoltarea investițiilor companiilor turcești în ţara noastră. Investind în România, a insistat ministrul Oprea, companiile turceşti beneficiază de acces pe piaţa UE.

”S-a dat semnalul politic pentru cooperarea pe piețe terțe și pentru încurajarea investițiilor turcești în România. Turcia este principala piață de export a României din spațiul extracomunitar, iar oportunitățile sunt imense”, a declarat ministrul român. Oamenii de afaceri turci au fost între primii investitori în România, după 1989; în prezent sunt pe locul trei, după numărul societăţilor comerciale prezente în ţara noastră, şi pe locul 17, după valoarea capitalului lor social.

Aceeaşi agendă s-a regăsit şi în discuţiile delegaţiei de oficiali români cu președintele Recep Tayyip Erdogan – unde, a precizat Ştefan Radu Oprea, ”s-a stabilit ca țintă depășirea pragului de 10 miliarde de dolari la capitolul valorii schimburilor comerciale.” În prezent, aceastea au ajuns la suma de 7 miliarde de euro.

Turneul delegaţiei române a continuat în Emiratele Arabe Unite, unde ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a participat miercuri, 17 octombrie, la mai multe întâlniri cu oameni de afaceri şi oficiali ai statului arab prezenţi la GITEX 2018, cel mai important târg expozițional din Orientul Mijlociu în domeniul de avangardă al roboticii, inteligenţei artificiale şi de software.

Acolo, ministrul Oprea a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Dubai Customs, autoritatea vamală din Emirat şi cu Khaled al Melhi, CEO al companiei Injazat, aparţinând fondului de investiții Mubadala, căruia ministrul român i-a prezentat oportunităţile de pe piața românească de IT. Khaled al Melhi și-a exprimat interesul de a investi în România în deschiderea unui centru de excelență.

În aceeaşi zi, Ștefan-Radu Oprea s-a întâlnit şi cu Mohammed Al Muallem, CEO al DP World UAE, cu care a discutat despre extinderea investițiilor în Portul Constanța și construirea a altor patru centre logistice.

GITEX 2018 a consemnat prezenţa record a 15 companii româneşti, participând sub pavilion naţional, iar Ştefan-Radu Oprea s-a întâlnit atât cu reprezentanţi ai acestora, cât şi cu reprezentanţi ai companiilor româneşti care au ales să vină la târgul din Orientul Mijlociu sub brand propriu. Prezenţa celor 15 companii sub pavilion naţional la Dubai a fost finanţată de Ministerul pe Ministerul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat – însă, a detaliat Ştefan-Radu Oprea în cadrul discuţiilor, acest program de finanţare este disponibil şi pentru firmele care au ales să participe sub brand propriu.

Una dintre acestea, Wello, un start-up din Cluj axat pe software și inteligență artificială, a fost selectat, din 750 de companii, în finala programului Supernova Challenge GITEX.

”Companiile românești și guvernul au scopuri comune – de a intra pe noi piețe cu produse de calitate, de a crește exporturile și de a dezvolta o economie competitivă”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img