joi, 28 martie, 2024

Romanii ar putea sa isi cumpere “vechimea” pentru a beneficia de pensie

Distribuie:

Publicat:

O initiativa legislativa care permite “cumpararea” de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet se afla pe ultima suta de metri in Parlament dupa ce a fost adoptata de Comisia de munca a Camerei Deputatilor, PNL urmand sa decida saptamana viitoare daca o sustine.

“Este vorba despre cumpararea de vechime pentru cinci ani pentru persoane care de exemplu nu au mai lucrat, nu au mai putut sa lucreze sau s-au dus la munca in strainatate si pentru aceasta perioada pot plati ca sa poata beneficia de pensie. Sunt oameni care au lucrat toata viata, dar nu au stagiul complet, le mai trebuie doi, trei, pana la cinci ani si atunci exista aceasta posibilitate prin aceasta initiativa in asa fel incat sa isi poata completa, finaliza stagiul de cotizare astfel incat sa beneficieze de pensie. Vom face o analiza la grup pentru a vedea daca vom sustine initiativa in plen. Camera Deputatilor este for decizional”, a declarat deputatul PNL Cristian Pocora.

Citeste si: Senatul a decis eliminarea impozitului pe venit de 16% pentru toate pensiile, indiferent de cuantumul lor

In forma adoptata de Comisia de munca, initiativa legislativa prevede ca “persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia”. Persoanele interesate “sa isi cumpere vechime” incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a initiativei legislative, potrivit Rapotului adoptat de deputatii din Comisia de munca. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadreaza in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare sociala si ultimii 5 ani anteriori acestei date. Plata contributiei de asigurari sociale ar urma sa fie facuta intr-o singura transa sau esalonat, in transe lunare, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a initiativei legislative, potrivit sursei citate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img