vineri, 29 martie, 2024

Romanii, codasii Europei la economisiri. Sapte din zece cupluri isi tin banii impreuna

Distribuie:

Publicat:

Sapte din zece cupluri din Romania spun ca isi tin banii impreuna, dupa cum arata un studiu recent. Suntem pe primul loc din 15 tari in care a fost realizata cercetarea.

In timp ce barbatii declara ca femeile sunt cele mai bune “finantiste” din familie, doamnele recunosc ca tin mereu o rezerva separata de bani – pentru o poseta, o pereche de pantofi sau o cheltuiala neprevazuta. Si asa am iesit repetenti la economisire.

I-am intrecut cu mult pana si pe americani la acest capitol. Peste 70% dintre romanii care au participat la studiul ING International au declarat ca banii lor sunt la comun cu ai partenerului. Cum influenteaza asta o relatie?

Ramona Covrig, psihoterapeut de cuplu:“Cuplurile care tin banii la comun au un mare plus si anume acela ca simt ca fac echipa”

Nu la fel de armonioasa e situatia cand vine vorba despre cheltuieli.

Ramona Covrig, psihoterapeut de cuplu: “Fiecare dintre cei doi sa poata avea un surplus si desigur, cand apare o hainuta noua sau un gadget nou poate sa nu mai apara o discutie atat de mare despre ceea ce ar insemna un nou cadou sau o noua bucurie pe care ar trebui sa si-o faca”

Romanii sunt, din pacate, pe ultimul loc la economii, mai arata studiul. Peste o treime nu pun bani de-o parte. Americanii si luxemburghezii sunt la polul opus.

Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale ASE: “Este un Premiu Nobel care s-a dat exact pe aceasta idee, daca ai un auto-pilot pentru investitii. Lunar iti impui ca 10% din ceea ce iti ramane sa pui de-o parte. Ori intr-un cont de economii, ori intr-unul de investitii ”

Datoriile romanilor sunt formate mai ales din creditele de nevoi personale, peste o treime din totalul darilor. Apoi din creditele pe card, imprumuturile de la prieteni si familie, descoperirea de cont si… datoriile la magazine, inclusiv cele facute prin cumparaturile pe caiet.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img