vineri, 29 martie, 2024

Romanii pot primi 20.000 de lei de la stat pentru casa. Incepe din noiembrie

Distribuie:

Publicat:

Ministerul Mediului aloca, prin Fondul de mediu, peste 100 de milioane de euro pentru relansarea programului Casa verde, a anuntat ministrul de resort, Gratiela Gavrilescu.

Programul guvernamental „Casa Verde" a suferit schimbari importante. Din toamna, statul va finanta doar achizitia de panouri fotovoltaice, care produc energie electrica. Cele solare pentru caldura si apa calda au fost scoase din programul care va avea si un buget record: 115 milioane de euro!

Proprietarii care vor sa isi monteze panouri fotovoltaice pentru a-si asigura energia electrica vor primi bani de la stat. Programul „Casa Verde” finanteaza 90% din valoarea investitiei, dar nu mai mult de 20.000 de lei.

Pot fi cumparate instalatii cu putere minima de 3 kilowati, suficiente sa asigure jumatate din consumul mediu al unei gospodarii.

26.000 de gospodarii ar urma sa beneficieze de facturi mai mici la electricitate. Panourile fotovoltaice functioneaza chiar si atunci cand nu este soare, dar la capacitate redusa. Costurile de intretinere sunt mici.

O astfel de investitie le poate aduce si bani proprietarilor. Energia neconsumata nu se pierde, poate fi vanduta in retea, iar statul nu incaseaza taxe.

Pentru a facilita montarea panourilor fotovoltaice, autoritatile vor sa renunte la autorizatiile de constructii, care acum sunt obligatorii.

Ghidul de finantare al programului Casa Verde poate fi consultat incepand de vineri. Oficialii Fondului de Mediu estimeaza ca programul va deveni operational in noiembrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img