vineri, 29 martie, 2024

Ruptura intre Dragnea si Tariceanu?

Distribuie:

Publicat:

A aparut prima fisura in alianta dintre PSD si ALDE! Co-presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca ia in calcul o colaborare cu UDMR dupa alegerile parlamentare, motivand ca maghiarii reprezinta un procent semnificativ din populatia Romaniei iar ‘aspiratiile lor trebuie sa fie avute in seama pentru a nu risca devieri extremiste’.

“Eu iau in calcul o colaborare cu UDMR, pentru ca UDMR reprezinta nu numai o minoritate, ci un procent semnificativ din populatie. Poate acest procent s-a mai diminuat pentru ca si din partea maghiarilor au plecat foarte multi… Poate procentul a ramas acelasi, dar s-a diminuat numai numarul maghiarilor. Maghiarii din Romania e bine sa fie reprezentanti la nivel parlamentar si guvernamental asa cum s-a intamplat in trecut. Eu am avut o foarte buna colaborare cu UDMR. Mi s-a parut o colaborare utila, fructuoasa cu oameni care au o experienta politica pe care o apreciez in mod deosebit. Cred ca nevoile, nevoile, aspiratiile minoritatii maghiare, in sensul larg al cuvantului, trebuie sa fie avute in seama pentru a nu risca devieri extremiste cum se intampla in cazul in care un procent important de populatie este neglijat si scos in afara deciziilor politice”, a afirmat Tariceanu, luni, la TVR1.

El a sustinut ca prezenta UDMR in diferite guverne, coalitii care au guvernat Romania a fost utila pentru minoritatea maghiara.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a reafirmat luni ca partidul nu va face o alianta post-electorala cu PNL, PMP, dar nici cu UDMR, dupa ultimele declaratii ale liderului Uniunii, Kelemen Hunor.

“Cu PNL-ul sigur nu vom face (alianta – n.r.). Cu PMP-ul nu vom face, daca va intra in Parlament, sigur. Vrem sa facem cu ALDE. Dupa declaratia domnului Hunor de ieri sau de zilele trecute sansele de a face vreo guvernare cu UDMR-ul sunt zero. Ca sa nu am alte comentarii”, a declarat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Referindu-se la recenta afirmatie a liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre momentul decembrie 1918, Tariceanu a acceptat ca poate avea perceptii diferite despre Marea Unire.

“Nu stiu daca neaparat au pierdut. Putem aici sa avem perceptii diferite. Pentru mine, ceea ce este foarte important e ca dupa 1918 in Transilvania era o majoritate de populatie romaneasca. In orasele mari, populatia romaneasca nu era majoritara, dar pe ansamblu in Transilvania populatia romaneasca era majoritara. S-a realipit la patria mama. Romanii au putut sa devina din cetateni de mana a doua nu cetateni de prima mana, dar egali cu ceilalti si egali cu maghiarii”, a spus Tariceanu.

El a adaugat ca dupa 1990 maghiarii din Romania nu au fost o populatie marginalizata si si-au realizat in buna masura aspiratiile.

“Si maghiarii dupa 1990 nu au fost o populatie care sa fie marginalizata. Dorinta fireasca a pastrarii traditiei, limbii, culturii sunt lucruri pe care eu le apreciez ca firesti si in care minoritatea maghiara si-a realizat in buna masura aspiratiile. Ca nu le-a realizat in totalitate, poate ca nici noi ca romani nu ne-am realizat toate aspiratiile pe care le avem in acest moment, dar lucrul acesta presupune o anumita evolutie”, a mai spus Tariceanu.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminica, la Cluj, ca momentul decembrie 1918, cand pentru Romania a avut loc Marea Unire, pentru comunitatile maghiare a insemnat o mare infrangere.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img