vineri, 19 aprilie, 2024

Rusia a primit o lovitura rusinoasa din partea Romaniei! Interese puternice din partea Ucrainei pe piata gazelor naturale

Distribuie:

Publicat:

Ucraina este interesata sa importe gaze din Romania, pe termen mediu, in conditiile in care, odata cu inchiderea pietei rusesti, mediul de afaceri ucrainean se orienteaza din ce in ce mai mult spre piata din Romania, a declarat, vineri, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti, Yevhen Levytskyi, in cadrul unui seminar organizat de Comera de Comert Bilaterala Romano-Ucraineana, potrivit Economica.

‘Rusia, sub pretextul protejarii propriilor interese, incearca sa dezmembreze Ucraina, pentru a o face mai slaba din punct de vedere economic si mai dependenta de ea, sa o desparta de marea familie europeana. Ucraina este insa o parte integranta a Europei. Alegerea poporului ucrainean este neschimbata si aceasta a fost confirmata inca o data de Maidan (denumirea protestelor de strada – n.r.) in 2014. Ultimii trei ani au fost anii noilor provocari si aspiratii. Opunandu-se agresiunii ruse, s-au facut eforturi pentru a reforma tara si societatea. Aceste reforme sunt multiple, de la dereglementarea si imbunatatirea mediului de afaceri, pana la ridicarea nivelului de eficienta a sistemului judiciar si a modificarilor constitutionale’, a aratat Levytskyi.

Potrivit acestuia, Ucraina a facut eforturi semnificative pentru stabilitatea macrofinanciara si are deja o crestere economica mica, dar care se face simtita de catre societate.

‘Au fost adoptate acte normative extrem de importante pentru independenta energetica a Ucrainei, a fost lansata o noua faza a relatiilor economice cu Uniunea Europeana, in cadrul zonei de comert liber. Se imbunatateste mediul de afaceri si de investitii. Apropo de independenta energetica, deja de mai mult de 400 de zile, Ucraina traieste fara gazele rusesti, a mai spus diplomatul ucrainean.

El a sustinut ca, pe termen mediu, Ucraina se gandeste la importurile de gaze din Romania.

‘Dialogul activ in domeniul energeticii dintre companiile din Romania si Ucraina a demonstrat ca exista un potential considerabil pentru intensificarea cooperarii. Pe termen mediu exista posibilitatea importului de gaze romanesti pe piata ucraineana, existand o transparenta totala a partii romane pentru dialog si interes privind aprofundarea colaborarii bilaterale cu Ucraina in sectorul energetic’, a aratat Levytskyi.

Responsabilul cu afaceri a adaugat ca, de la 1 ianuarie 2016, Ucraina a inceput o cooperare activa cu Uniunea Europeana in cadrul zonei de schimb liber.

‘Rezultatul implementarii acestui mecanism dintre Ucraina si Uniunea Europeana reprezinta integrarea economica stransa, crearea practic a conditiilor pentru schimburile comerciale dintre Uniunea Europeana si Ucraina, care sunt implementate in schimburile comerciale in interiorul Ucrainei. Se imbunatateste calitatea marfurilor, odata cu trecerea la standardele internationale, iar acest lucru este reflectat in mod pozitiv si in relatiile cu Romania’, a mai aratat el.

Daca in 2015 volumul schimburilor comerciale intre cele doua tari a fost in usoara scadere, anul trecut au fost o crestere de peste 26%, iar valoarea schimburilor comerciale a ajuns la 1,2 miliarde de dolari.

‘Deja putem constata ca, odata cu inchiderea pietei rusesti, mediul de afaceri ucrainean s-a orientat spre piata din Romania, exportatorii de produse agricole, de produse alimentare, din industria usoara si alte industrii. In acelasi timp, si Romania exporta in Ucraina combustibil, vehicule, produse chimice etc. Firmele romanesti in domeniul agriculturii, IT si alte domenii extind deja cooperarea cu Ucraina’, a apreciat Levytskyi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img