sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Rusia acuza Turcia de nerespectarea intelegerilor privind Siria

Distribuie:

Publicat:

Rusia a acuzat miercuri Turcia de nerespectarea înţelegerilor privind Siria şi de agravarea situaţiei la Idlib, unde forţele siriene au înregistrat succese în campania împotriva ultimului bastion al insurgenţilor, informează Reuters potrivit Agerpres.

Ofensiva a alimentat violenţele în nord-vestul Siriei, la frontiera cu Turcia, şi a obligat mii de civili să fugă. În acelaşi timp, forţele siriene au provocat pierderi – 13 morţi în ultimele 10 zile – efectivelor turce desfăşurate în regiune.

Atât Kremlinul, cât şi ministerul apărării şi ministerul de externe de la Moscova au acuzat Ankara de rea-credinţă.

Preşedinţia rusă a susţinut că partea turcă nu şi-a onorat promisiunea de a-i neutraliza pe militanţii din Idlib; ministerul de externe a reamintit că guvernul de la Damasc nu şi-a dat acordul pentru intervenţia armatei turce, iar ministerul apărării a apreciat că militarii turci agravează mult situaţia de pe teren.

Ministerul de externe al Rusiei l-a contrazis explicit pe preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care afirmase că forţele ruse şi miliţiile susţinute de Iran "atacă permanent civilii, comit masacre şi vărsări de sânge".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susţinut că Rusia respectă în continuare înţelegerile cu Turcia, însă consideră inacceptabile atacurile militanţilor din Idlib, contrare acordurilor respective.

Moscova şi Ankara au convenit în 2018 să creeze în provincia Idlib o zonă demilitarizată. Reuters apreciază că seria de declaraţii de la Moscova arată în ce măsură sunt tensionate relaţiile bilaterale dintre Rusia – susţinătoare a guvernului de la Damasc – şi Turcia, care îi sprijină pe rebelii sirieni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img