marți, 16 aprilie, 2024

Rusia ameninta SUA: “Noile rachete sunt capabile sa depaseasca orice sistem de aparare antiracheta”

Distribuie:

Publicat:

Noile rachete balistice dezvoltate de Rusia vor fi capabile sa depaseasca orice sistem de aparare antiracheta al SUA, a declarat duminica seara vicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabil de industria apararii in guvernul de la Moscova, intr-o emisiune la postul public de televiziune Rossia-1, potrivit RIA Novosti. 

La ora actuala, a spus Rogozin, Rusia are in dotare rachete de diferite tipuri, inclusiv “Voievoda” din perioada sovietica (“Satan”, in clasificarea NATO), rachete “sigure”, de care se teme Occidentul, potrivit acestuia. 
In viitor, acestea vor fi inlocuite de noi rachete balistice intercontinentale, aflate in prezent in curs de dezvoltare, a afirmat vicepremierul rus, adaugand ca procesul de creare a noi tipuri de rachete se deruleaza conform planului. 

Sistemul de aparare antiracheta al SUA, atat cel actual, cat si cel in perspectiva nu reprezinta niciun fel de amenintare majora pentru Rusia, a tinut sa sublinieze Dmitri Rogozin. “Noi vom strapunge aceasta aparare”, a insistat el. 

In primavara anului trecut, Rusia se pregatea sa testeze una dintre cele mai temute arme ale sale, Satan 2, despre care se spunea ca ar putea distruge un teritoriu cat statul Texas sau cat Franta, dupa cum scria la vremea respectiva Express.co.uk. Aceasta racheta ar putea transporta pana la 12 focoase nucleare. Potrivit expertilor, racheta ar fi invizibila pentru sistemele antiradar si s-ar deplasa cu o viteza atat de mare incat scutul de aparare antiracheta s-ar putea dovedi inutil. 

In plus, presa internationala informa la vremea respectiva ca Rusia este pe cale sa testeze noua sa racheta Sarmat ICBM, la care lucreaza de sapte ani. Aceasta ar urma sa inlocuiasca rachetele de tip R-36M2 Voievoda (SS-18 Satan, in clasificarea NATO). 

Moscova percepe ca pe o amenintare la adresa securitatii sale scutul antiracheta implementat de SUA in Europa si a amenintat in repetate randuri cu contramasuri.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img