joi, 28 martie, 2024

Rusia, in fata Curtii Internationale de Justitie, fiind acuzata de TERORISM! Acuzatiile grave facute de Ucraina

Distribuie:

Publicat:

Kievul va incerca luni sa convinga cea mai inalta instanta judiciara a ONU ca Moscova sustine “terorismul” in conflictul ce implica rebeli separatisti prorusi in estul Ucrainei, in contextul unei intensificari a tensiunilor in zona, potrivit AFP si Reuters, surse citate de Agerpres.
 
Ucraina cere Curtii Internationale de Justitie (CIJ) sa ia masuri urgente pentru a determina Moscova sa puna capat “oricarui sprijin” — financiar, armat sau in resurse umane — rebelilor din tara, precum si la ceea ce Kievul califica drept “discriminare” fata de minoritatile din Crimeea anexata de Rusia.

Ea cere de asemenea despagubiri pentru atacurile efectuate, potrivit ei, impotriva civililor in timpul celor aproape trei ani de conflict.

Dar Moscova, care a dezmintit intotdeauna ca i-ar inarma pe rebeli, riposteaza ca demersul este motivat de “interese politice” si denunta “o puternica lipsa de vointa a institutiilor ucrainene de a duce un dialog concret” pentru rezolvarea conflictului din Donbas.

Ucraina a sesizat CIJ cu sediul la Haga la jumatatea lunii ianuarie, dupa mai multi ani in care — afirma ea — a protestat impotriva presupusei finantari de catre Moscova a rebelilor separatisti care lupta impotriva fortelor sale guvernamentale. Caci, potrivit ei, Rusia “a esuat pe scara larga” sa raspunda eforturilor sale de a cauta o rezolvare a conflictului, iar “negocieri suplimentare ar fi fara substanta”. Cu atat mai mult cu cat rarele discutii din ultimele luni intre presedintele ucrainean Petro Porosenko si omologul sau rus Vladimir Putin au ramas fara rezultat, a asigurat joi presedintia ucraineana intr-un comunicat.

Ucraina cere deci CIJ “sa judece faptul ca Federatia Rusa si-a angajat responsabilitatea internationala (…) sustinand terorismul si neimpiedicandu-i finantarea”, potrivit documentului trimis Curtii.

Acest demers intervine in timp ce escaladarea confruntarilor intre armata ucraineana si rebelii prorusi a facut 35 de morti la inceputul lunii februarie pe linia frontului in oraselul industrial Avdiivka, aflat sub control ucrainean.

Ucraina se confrunta in estul teritoriului sau de aproape trei ani cu un conflict separatist, care a dus si la deteriorarea relatiilor dintre Moscova si Occident, aflate in prezent la cel mai scazut nivel dupa Razboiul Rece.

Conflictul s-a soldat deja cu peste 9.600 de morti de la declansarea sa in aprilie 2014, la o luna dupa anexarea Crimeii de catre Rusia.

Potrivit Kievului, Federatia Rusa a “sfidat atunci in mod nerusinat Carta Natiunilor Unite, ocupand cu forta militara” Crimeea si incercand apoi “sa legitimeze acest act de agresiune” printr-un referendum “ilegal”.

Ucraina, fosta republica sovietica, estimeaza ca Rusia incalca Conventia internationala asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare rasiala, supunand sistematic minoritatea tatarilor din Crimeea abuzurilor si reprimandu-le exprimarea politica si culturala a identitatii.

In fine, Ucraina doreste sa vada Rusia “despagubind integral prejudiciul provocat prin toate actele de terorism pe care Federatia Rusa le-a provocat, facilitat sau favorizat”, inclusiv prin prabusirea avionului MH17 al Malaysia Airlines, doborat de o racheta in estul Ucrainei. Kievul acuza Moscova ca are responsabilitate in aceasta tragedie, ceea ce Rusia dezminte.

O “ampla delegatie” de circa 35 de reprezentanti, intre care “membri ai diferitelor agentii, experti si avocati”, vor asista la cele patru zile de audieri in fata CIJ, care vor incepe luni si se vor incheia joi, a indicat pentru AFP un reprezentant al Ambasadei Rusiei.

Creata in 1945 pentru a rezolva conflictele intre state, cea mai inalta instanta judiciara a ONU urmeaza acum sa aprecieze daca ea va judeca in intregime dosarul. Cei 15 judecatori permanenti trebuie de asemenea sa ia o decizie privind “masurile de protectie” cerute de Kiev, intre care si un ordin dat Moscovei de a “se abtine de la orice act care ar risca sa agraveze sau sa extinda diferendul”.

Chiar daca decizia CIJ este constrangatoare si fara drept de apel, exista putine sanse ca procedurile legale sa aiba un impact direct asupra conflictului, comenteaza AFP.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img