miercuri, 24 aprilie, 2024

Rusia insista sa ajute SUA in negocierile cu talibanii privind retragerea trupelor americane din Afganistan. Oare de ce?

Distribuie:

Publicat:

Rusia este gata să ajute SUA să avanseze în negocierile lor cu talibanii privind retragerea trupelor americane din Afganistan, potrivit agenţiei RIA, care citează Ministerul rus de Externe, relatează joi Reuters, potrivit agerpres.ro.

 

Comentariile survin la o zi după ce Rusia a găzduit negocierile de pace la Moscova dintre talibani şi politicieni afgani de opoziţie.

Un oficial taliban din cadrul negocierilor a afirmat că nu a fost convenit nici un calendar cu guvernul american privind retragerea parţială a forţelor SUA din Afganistan şi că negocierile sunt în curs de desfăşurare.

Miercuri, talibanii şi-au reiterat cererea ca toate trupele străine să fie retrase din Afganistan, după ce Donald Trump a indicat în discursul său privind Starea Uniunii că SUA vor continua să se concentreze asupra combaterii terorismului, odată retrase forţele americane.

Preşedintele SUA nu a evocat termene precise în acest sens în discursul de marţi din Congres, dar a explicat că progresul în negocierile cu talibanii va permite reducerea contingentului de 14.000 de soldaţi americani din Afganistan şi "concentrarea asupra combaterii terorismului".

"În primul rând, vrem ca toate forţele străine să plece şi prezenţa militară străină în ţara noastră să ia sfârşit", a declarat pentru Reuters Sohail Shahin, purtător de cuvânt la un birou al talibanilor din Qatar şi membru al echipei de negociatori talibani care a discutat la Moscova cu politicieni afgani de opoziţie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img