joi, 28 martie, 2024

Rusia interzice Adunarea tatarilor din Crimeea. Vezi de ce

Distribuie:

Publicat:

Justitia rusa a clasificat marti drept “organizatie terorista” Adunarea Tatarilor din Crimeea, o comunitate musulmana autohtona care se opune puterii de la Moscova dupa anexarea peninsulei, in martie 2014.

Activitatile acestei Adunari, Medjlis, sunt deja de facto oprite din 13 aprilie, dupa o decizie a procurorului Crimeii Natalia Poklonskaia, care a acuzat organizatia de “activitati extremiste” si de “destabilizare”.

Curtea suprema din Crimeea a confirmat marti aceasta decizie, interzicand astfel Medjlis.

“Nu e vorba de o decizie juridica, ci de o decizie politica. Ea este ilegala si ‘activitatile extremiste’ ale Medjlis nu au fost dovedite”, a declarat avocatul Adunarii Tatarilor din Crimeea, Djemil Temicev, care a adaugat ca va contesta decizia in fata CEDO.

Tatarii din Crimeea se opun in majoritate anexarii Crimeii de catre Rusia, dupa referendumul ilegal denuntat de Kiev si de Europa.

“Astazi a fost creat un mecanism care permite reprimarea oricarui tatar din Crimeea la bunul plac al autoritatilor. Este suficient sa-l declari partizan al Medjlis”, a spus vicepresedintele adunarii, Nariman Djelial.

Medjlis s-a reunit cu dificultate si inainte de interzicerea sa si mai multi membri, printre care liderul istoric Mustafa Djemilev, au fost interzisi in peninsula de noile autoritati rusesti.

Aceasta Adunare a reprezentat comunitatea tatarilor din Crimeea – intre 12 si 15% din populatia peninsulei – din 1991, anul caderii regimului sovietic si al independentei Ucrainei, din care face parte Crimeea.

Televiziunea tatara ATR a fost si ea inchisa anul trecut de autoritatile rusesti.

Tatarii din Crimeea, comunitate musulmana si turcofona pe care Stalin a acuzat-o ca a colaborat cu Germania nazista, au fost deportati in Asia centrala la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Aproape jumatate dintre ei au murit de foame si de boli in cursul acestei deportari.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img