joi, 18 aprilie, 2024

Rusii au scumpit cu 25% de la inceputul anului gazele pe care le vand in Romania

Distribuie:

Publicat:

Dupa ce, pe tot parcursul anului 2016, au tinut pretul jos, castigand masiv piata, rusii au scumpit brusc si puternic gazul pe care il vand in Romania. Acesta este un lucru bun pentru producatorii romani, Petrom si Romgaz, care isi pot aduce inapoi clientii pierduti, dar rau pentru Romania, potrivit Capital.ro

Pretul cu care firmele din Romania aduc acum gaze din Rusia este de 88-90 de lei/MWh, spune presedintele ANRE Niculae Havrilet. In urma cu o luna, o luna si jumatate, gazele rusesti se vindeau cu 68 -70 de lei, ceea ce inseamna ca Gazprom a scumpit gazele cu circa 25%, de la inceputul acestui an.
De altfel, scumpirea gazelor de import nu este neaparat o surpriza, desi amploarea ei este impresionanta, pentru ca a fost anterior anuntata chiar de conducerea Gazprom, pe fondul cresterii cotatiei titeiului. „Vedem deja dinamica preturilor pentru petrol si produse petroliere in trimestrul patru si, pe cale de consecinta, influenta lor asupra pretului gazelor. De aceea, putem spune ca pretul mediu pentru livrarea de gaze pe piata europeana va fi mai mare in primul trimestru din 2017 decat in ultimul trimestru din 2016″, a spus recent Alexei Miller, CEO-ul Gazprom.

Scumpirea gazelor rusesti nu are deocamdata influenta asupra pretului gazelor pe care il platesc consumatorii casnici din Romania, care este fixat de ANRE, pana la 1 aprilie 2017, la 60 de lei/MWh. Dupa aceea, piata va fi libera, pretul urmand a se calcula in functie de cerere si oferta.

Un alt efect este ca factura Romaniei pentru gazele importate din Rusia tot creste, dupa un 2016 care a marcat, la randul sau, o crestere de 400% fata de 2015.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img