vineri, 19 aprilie, 2024

S-a aflat o cauza extrem de comuna a depresiei. Multi fac o greseala care creeaza predispozitia pentru aparitia conditiei

Distribuie:

Publicat:

Studiul realizat de cercetatorii din Marea Britanie aduce noi dovezi conform carora un ceas biologic nesincronizat este asociat cu schimbarile bruste de dispozitie si cu depresia.

Analiza este de asemenea cea mai mare pe acest subiect, fiind realizata cu date de la peste 90.000 de participanti adulti, relateaza Live Science.

Totusi, cercetatorii britanici au afirmat ca studiul, publicat in revista The Lancet, arata o corelatie si nu o relatie de cauzalitate, scrie descopera.ro.

In esenta, echipa de experti a demonstrat ca persoanele cu mai multe perturbari in ritmul circadian sunt mai predispuse la depresie sau tulburari de personalitate.

Cu ajutorul unor accelerometre purtate la incheietura mainii, care au inregistrat modul de viata al celor inscrisi in studiu pe o perioada de trei ani (2013-2016), cercetatorii au putut determina neregularitati in ritmul circadian.

Astfel, in urma analizelor si a completarii unor chestionare de catre participanti, s-a descoperit ca cei cu neregularitati mai mari ale ceasului biologic prezinta un risc mai mare in ceea ce priveste aparitia depresiei sau a tulburarilor de personalitate.

De asemenea, un alt punct slab al studiului a fost reprezentat de varsta. „Nu este ideala examinarea cauzelor sanatatii mintale, avand in vedere ca 75% dintre cazurile de tulburare mintala apar inainte de 24 de ani”, a precizat Aiden Doherty, cercetator la Universitatea Oxford, care nu a participat la studiu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img