vineri, 26 aprilie, 2024

S-a dat ALARMA intre medicii din Iasi! Fructele baga in spital zeci de ieseni! Unii pacienti au fost la un pas de moarte

Distribuie:

Publicat:

Perioada verii este un adevarat pericol pentru acesti pacienti, care se expun, fara sa-si dea seama, unor boli care le-ar putea fi fatale • Alimentele pe care le consuma acesti bolnavi le pot face viata un chin • Medicii ieseni trag un important semnal de alarma si ii indeamna pe toti sa mearga la spital inca de la primele semne • Care sunt persoanele care trebuie sa tina cont de aceste sfaturi si cum trebuie sa se comporte in perioada sezonului cald

In perioada sezonului cald, cand temperaturile din termometre sunt extrem de ridicate, acesti pacienti trebuie sa fie mai atenti ca oricand la alimentele pe care le consuma, dar si la tratamentele medicamentoase pe care si le administreaza. Chiar daca vara, toata lumea obisnuieste sa consume fructe si legume, cei care sufera de boala cronica de rinichi sunt sfatuiti de medicii ieseni sa evite pe cat posibil aceste alimente care, consumate in exces, pot cauza complicatii uriase de sanatate care, treptat, pot conduce chiar la decesul pacientului.

In acest context, in fiecare an, pe mainile medicilor de la Spitalul Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi ajung zeci de pacienti care sufera de astfel de complicatii pentru care doctorii trebuie sa intervina urgent, in cel mai scurt timp posibil.

Foarte multe persoane ajung pe mainile medicilor

Pacientii care urmeaza sedinte de dializa sau cei care sufera de boala cronica de rinichi trebuie sa evite pe cat posibil fructele si legumele proaspete, care contin foarte mult potasiu.

"Medicii Spitalului Clinic «Dr. C. I. Parhon» din Iasi se ocupa de pacientii care sufera de boala cronica de rinichi. In cazul acestor persoane, care sufera de astfel de afectiuni, vorbim despre un risc destul de mare in aceasta perioada a anului, in sezonul cald. In aceasta perioada a anului, cu totii avem tendinta de a consuma mai multe fructe si legume proaspete, doar ca pentru acesti pacienti, acestea, consumate in exces, pot reprezenta un pericol. Este vorba despre acele persoane care sufera de boala avansata de rinichi sau care urmeaza sedinte de dializa. Consumul de fructe si legume poate conduce la hipercalcemie, o afectiune care poate pune in pericol viata pacientului. Atunci cand se ajunge la aceasta situatie, inseamna ca rinichiul pacientului nu mai reuseste sa elimine potasiul din organism. Astfel, acesta se acumuleaza in exces si poate conduce la tulburari de rinichi si chiar la blocarea completa a cordului", precizeaza dr. Ionut Nistor, medic primar nefrolog, purtator de cuvant al Spitalului Clinic "Dr. C. I. Parhon" din Iasi.

Aceste lucruri trebuie evitate

Cei care stiu ca sufera de boala cronica de rinichi si urmeaza sedinte de dializa, trebuie sa se fereasca pe cat posibil de la a face exces de fructe si legume.

"Chiar daca pentru toata lumea este sanatos sa consume fructe si legume, si sfatuim pe toata lumea sa faca acest lucru, lucrurile stau altfel atunci cand vorbim despre pacientii care au boala cronica de rinichi si sunt in program de dializa. In cazul acestei categorii de persoane, acest lucru este periculos. Astfel, fructele si legumele trebuie sa fie consumate in mod moderat, deoarece afectiunile pe care le provoaca pot conduce la blocarea cordului. In fiecare an, la spital ajung pacienti care intampina probleme din aceasta cauza", adauga dr. Ionut Nistor.

Totodata, nici cei care consuma suplimente, fara a discuta cu medicul inainte, nu sunt feriti de pericol. Este vorba despre pacientii care pot dezvolta hiperpotasemie din cauza consumului de sucuri concetrate de fructe, intrucat toate au continut mare de potasiu. Din cauza acestor suplimente, apare riscul de acumulare a potasiului in sange, care poate conduce la paralizii ale mainilor si picioarelor sau chiar la stop cardio-respirator.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img