joi, 25 aprilie, 2024

S-a descoperit proteina care contracareaza imbatranirea

Distribuie:

Publicat:

Un studiu a aratat ca proteina klotho promoveaza longevitatea si contracareaza afectiunile care apar odata cu varsta. Mai mult, klotho inseamna vieti mai indelungate si mai sanatoase, in timp ce o epuizarea acestei molecule accelereaza imbatranirea si poate contribui la boli asociate varstei inaintate. in mod curios, in creier, o structura contine cantitati mult mai mari de klotho fata de celelalte.

Zona se numeste plexul coroid, ce este alcatuita dintr-o asamblare complexa de celule care produc lichid cefalorahidian si formeaza o bariera importanta intre sistemul nervos central si sange, scrie descopera.ro, care citeaza Medical Xpress.

Un grup de savanti de la Gladstone Institutes, condus de Lennart Mucke, a decis sa investigheze motivul pentru care plexul coroid contine atat de mult klotho comparativ cu alte regiuni ale creierului. intr-un nou studiu publicat de jurnalul stiintific PNAS, au aratat ca proteina functioneaza precum un gardian care apara creierul de sistemul imunitar periferic.

„Am descoperit la soareci ca nivelul de klotho din plexul coroid descreste odata cu inaintarea in varsta”, a precizat Mucke, autor principal si director al Gladstone Institute of Neurological Disease. „Apoi am imitat acest proces de imbatranire prin reducerea nivelurilor de klotho din aceasta structura, gasind ca epuizarea acestei molecule creste inflamarea creierului”, a adaugat acesta.

Mucke si echipa sa au investigat impactul acestui fenomen asupra altor regiuni cerebrale. Au descoperit ca soarecii cu mai putin klotho in plexul coroid, celulele imunitare dintr-un centru important pentru memorie au reactionat mai agresiv decat in alte parti ale corpului atunci cand au fost expuse la un stimul care imita infectiile.

„Se pare ca bariera dintre creier si sistem imunitar pare sa dispara atunci cand sunt niveluri scazute de klotho”, a precizat Lei Zhu, autorul principal al acestui studiu. „Descoperirile noastre indica faptul ca proteina ajuta la inchiderea barierei. Atunci cand nivelurile acestei molecule sunt epuizate in plexul coroid, bariera devine mai poroasa si permite celulelor imunitare si a altor molecule cu rol in inflamatie sa circule mai usor”, a adaugat savantul.

„Schimbarile moleculare pe care le-am observat in studiul nostru sugereaza ca epuizarea de klotho din plexul coroid poate contribui la declinul cognitiv la persoanele in varsta prin inflamarea creierului”, a mentionat Mucke. „Poate ajuta, cel putin partial”, la explicarea motivului pentru care observam deteriorari in functiile cognitive la batranii internati atunci cand au infectii precum pneumonia sau altele. Aceste complicatii tind sa fie proemintene in mod particular in pacientii cu boala Alzheimer, in care inflamatia este un element central in patologia bolii”, a mai precizat cercetatorul.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img