marți, 19 martie, 2024

S-A FACUT LUMINA IN CAZUL ORBILOR DIN DUMESTI

Distribuie:

Publicat:

Timp de sapte zile in comuna Dumesti au fost luate la verificat dosarele persoanelor incadrate in grad de handicap. Organele de control in aceasta speta au fost: comisia de evaluare  a persoanelor adulte  cu handicap Vaslui si cea pentru  Protectia Copilului, , organe de specialitate aflate in subordinea Consiliului Judetean  si a avut ca obiectiv verificarea aspectelor semnalate in mass media in baza carora Serviciul de Inspectie Sociala s-a autosesizat.       
 
La data controlului, conform datelor gestionate de DGASPC Vaslui la nivelul comunei Dumesti figurau in total 133 persoane cu handicap din care 27 copii si 106 adulti, ceea ce reprezinta un procent de 3,46% din numarul total de locuitori al comunei (3841 locuitori). Inspectorii  sociali au verificat dosarele acestora, respectiv 8 dosare ale beneficiarilor care primesc indemnizatie de insotitor. S-a constatat ca la dosarele lor exista toate documentele prevazute de legislatia in vigoare. Precizam ca in comuna Dumesti nu exista nici un copil cu certificat de incadrare in gradul de handicap vizual grav.De asemenea, s-a constatat ca atat propunerea cat si incadrarea adultilor nevazatori in grad de handicap s-au realizat cu respectarea criteriilor stabilite prin Ordinul comun al MMFES si MSP nr. 762/1992/2007, avand la baza acte medicale eliberate de medici specialisti. Pentru fiecare caz exista cel putin doua examinari oftalmologice realizate de doi medici diferiti. Din verificarea situatiei nominale a persoanelor cu handicap domiciliate in comuna Dumesti au fost selectate si cazurile care detineau certificate cu termen de valabilitate permanent emise inainte de anul 2000, respectiv 7 beneficiari, care au fost verificati la domiciliu.
BUNI DE PLATA PENTRU 40.317 LEI . 
 
Au fost vizitate la domiciliu 22 persoane cu handicap (adulti si copii), fiind intocmite in acest sens rapoarte de vizita, semnate de persoanele in cauza sau de reprezentantii acestora.In urma controlului, au fost dispuse urmatoarele masuri:
1. Pentru Comisia pentru Protectia Copilului Vaslui: Reanalizarea incadrarilor in grad de handicap prin reevaluarea a 3 copii cu solicitarea unui consult suplimentar efectuat de catre un alt medic specialist , conform art. 14 din Ordinul comun emis de Ministerul Sanatatii si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice nr. 1306/1883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de incadrare a copiilor cu dizabilitati in grad de handicap si a modalitatilor de aplicare a acestora.
 
2. Pentru Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Vaslui:Reevaluarea beneficiarilor cu certificate emise inainte de anul 2000, cu propunerea de evaluare a cazurilor la domiciliu pentru cei 7 beneficiari. Mentionam ca Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Vaslui va fi informata in scris pana la data de 31.05.2017 asupra modului in care au fost remediate deficientele constatate si indeplinite masurile stabilite prin procesul-verbal de control. 
 
Din intersectarea bazelor de date preluate de la DGASPC Vaslui privind evidenta persoanelor cu handicap grav din comuna Dumesti cu cele gestionate de primarie, inspectorii sociali au identificat plati efectuate necuvenit pentru doi beneficiari de indemnizatie de insotitor, valoarea prejudiciului fiind de 40.317 lei. In acest sens au fost dispuse masuri de remediere a deficientelor constatate si de recuperare a sumelor incasate fara temei legal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img