vineri, 29 martie, 2024

S-a schimbat legea! Romanii ies la pensie mai devreme, in functie de preferinte

Distribuie:

Publicat:

Un grup de senatori a depus la Camera Deputatilor un proiect de lege pentru completarea Legii educatiei nationale, care prevede ca personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu trei ani inainte de limita de varsta.

“Personalul didactic poate fi pensionat, la cerere, cu 3 ani inainte de limitele de varsta prevazute de legislatia in vigoare, daca are o vechime in invatamant de cel putin 25 de ani femeile, respectiv 30 de ani barbatii”, se arata in proiectul de lege care se afla in dezbatere publica la Camera Deputatilor pana la 26 septembrie. Potrivit expunerii de motive a initiativei legislative, dreptul la pensionare la cerere al cadrelor didactice s-a regasit in statutul didactic anterior anului 2011.

“Pe de alta parte, exista angajati care isi doresc pensionarea, la cerere, pentru ca nu se mai afla in posibilitatea fizica sau psihologica sa raspunda cerintelor de eficienta ale sistemului de invatamant actual intr-o continua schimbare, iar acest fapt se reflecta in rezultatele elevilor. Exista, de asemenea, cadre didactice care demonstreaza competenta si dupa indeplinirea varstei de pensionare.

Acestora legea le permite sa ramana ca titulari in sistemul de invatamant inca trei ani peste varsta standard de pensionare. Astfel, pentru a echilibra balanta consideram ca propunerea este intemeiata. Daca legea permite activarea cadrelor didactice, la cerere, trei ani dupa implinirea varstei de pensionare sa li se permita si pensionarea acelor angajati care considera ca nu mai sunt apti de rezultate in invatamant, tot cu trei ani, dar anterior varstei de pensionare”, se arata in expunerea de motive.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img