sâmbătă, 20 aprilie, 2024

S-ar putea să răspandești noul coronavirus chiar si dupa vindecare, deci rămai acasă!

Distribuie:

Publicat:

Coronavirusul, contagios si dupa vindecare! Unele persoane cu o infecție ușoară cu COVID-19 ar putea încă răspândi boala până la opt zile după dispariția simptomelor, sugereaza un nou studiu.

Deși concluziile provin dintr-un studiu foarte mic, acesta evidențiază un punct extrem de important: chiar dacă simțiți că v-ați recuperat de COVID-19, există șansa sa fiți în continuare infecțioși, deci rămâneți acasă.

In Jurnalul American de Medicină Respiratorie și de Îngrijire Critică, cercetătorii din China au luat probe obișnuite din gâtul a 16 pacienți cu COVID-19, care au fost tratați la un spital din Beijing între 28 ianuarie și 9 februarie 2020. Au descoperit că debutul simptomelor (perioada de incubație) a fost de cinci zile, cu excepția unui pacient, iar durata medie a simptomelor a fost de opt zile. Pacientul obișnuit a părut să „verse” virusul timp de 2,5 zile după dispariția simptomelor, deși acesta a variat între una până la opt zile.

Raspandirea virală sugerează că oamenii ar putea fi încă infecțioși, într-o oarecare măsură, de la una la opt zile după ce încep să se simtă mai bine. Deși nu este clar cât de contagios ar putea fi pacientul în această perioadă de recuperare, riscul există.

„Cea mai semnificativă constatare din studiul nostru este că jumătate dintre pacienți au continuat să raspandească virusul chiar și după rezolvarea simptomelor lor. Infecțiile mai severe pot avea și perioade mai mari de contagiune”, a spus coautorul, Dr. Lokesh Sharma, de la Școala de Medicină din Yale, într-o declarație.

Coronavirusul, contagios si dupa vindecare!

Toți pacienții au prezentat simptome relativ ușoare, așa că nu este clar dacă rezultatele se aplică persoanelor care dezvoltă simptome mai severe sau au compromise sistemele imunitare. Cu toate acestea, aceasta reiterează că persoanele care se recuperează de la COVID-19 ar trebui să rămână în auto-izolare mult timp după apariția simptomelor.

„Pacienții COVID-19 pot fi infecțioși chiar și după recuperarea lor simptomatică, așa că tratați pacienții asimptomatici/recuperați recent la fel de atent ca pacienții simptomatici”, au adăugat autorii studiului într-un mesaj comun către comunitatea medicală mondială.

Acest lucru este mai mult sau mai puțin în conformitate cu avizele actuale ale unor autorități sanitare naționale – dar nu ale tuturor. Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sugerează că persoanele cu simptome de COVID-19 ar trebui să se carantineze timp de 14 zile după ce apar simptomele pentru prima dată.

În Marea Britanie, Serviciul Național de Sănătate recomandă celor cu simptome și care trăiesc singuri ca ar trebui să rămână acasă timp de șapte zile după apariția primelor simptome. Cu toate acestea, dacă locuiți cu alții și sunteți primul din gospodărie care prezintă simptome, atunci trebuie să rămâneți acasă timp de șapte zile, în timp ce toți ceilalți membri ai gospodăriei (indiferent dacă sunt bolnavi sau nu) nu trebuie să părăsesc casa pentru 14 zile de la apariția simptomelor pentru prima dată.

Unii ar putea crede că două săptămâni sunt exagerate, dar acest timp este crucial pentru a va asigura că virusul nu mai infectează pe nimeni, indiferent dacă este simptomatic sau nu. După cum arată această nouă cercetare, o singură persoană ar putea rămâne infecțioasă cu COVID-19 chiar și o săptămână după dispariția simptomelor.

Deci, chiar dacă te simți mai bine, ai putea totuși să-i pui pe ceilalți în pericol, părăsind casa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img