joi, 28 martie, 2024

S-ar putea sa nu mai dam ceasul inainte luna viitoare. Parlamentul European elimina ora de vara

Distribuie:

Publicat:

Uniunea Europeana a decis, prin majoritatea voturilor deputatilor, ca anul sa nu mai fie impartit in ora de iarna si ora de vara. Astfel, s-ar putea ca luna viitoare sa nu mai fim nevoiti sa dam ceasul inainte. La sfarsitul anului trecut, Lituania a inaintat o cerere prin care ii cerea Uniunii Europene sa renunte la ora de vara. Asta pentru ca era inutila si punea in dificultate mare parte din locuitori. Lituania sustinea ca majoritatea oamenilor considera enervant ca trebui sa-si adapteze ceasurile de doua ori pe an.

Ca are sau nu sens, nici nu mai conteaza. Cert este ca rezolutia a fost votata de majoritatea deputatilor, urmand ca Romania si restul statelor membre sa o adopte, dupa ce isi vor da acordul.

Rezolutia a fost sustinuta de doar 70 de deputati, dupa ce mai multe organizatii, printre care si Asociatia impotriva dublei ore de vara, au denuntat schimbarile de ora si efectele lor nocive asupra sanatatii, considerand „discutabile” economiile la energie realizate prin schimbarea orei. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare „in profunzime” a avantajelor si dezavantajelor schimbarii orei in mod semestrial si sa prezinte „daca este necesara” o revizuire a directivei care o organizeaza in cadrul Uniunii Europene, relateaza Reuters.

Deputatii europeni au actionat in consecinta, dupa ce au luat in calcul mai multe variante. Prima ar fi disconfortul creat de schimbarea ceasului de doua ori pe an, a celui fizic dar si biologic. In plus, desi s-a crezut ca zilele mai lungi din timpul verii ajuta la economisirea energiei, lucrurile stau putin diferit. Unele studii au aratat ca, in mare parte, energia este economisita, dar nu la nivelul scontat. Deci e degeaba. Dintre cei 549 de deputati prezenti, o majoritate de 384 au votat sa se renunte la cele doua fusuri orare de peste an, iarna si vara. Astfel, ora de vara ar urma sa fie scoasa din practica, iar ora de iarna sa fie valabila pe intreg parcursul anului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img