vineri, 29 martie, 2024

Salarii mai mari pentru asistentii sociali

Distribuie:

Publicat:

Senatul a adoptat majorarea salariilor asistentilor sociali cu 25%. Senatorii au modificat ordonanta prin care Guvernul a majorat salariile din sistemul sanitar, astfel incat in categoriile de angajati care ar urma sa primeasca mai multi bani au sa fie cuprinsi si asistentii sociali. Aproape 4.000 lucreaza in sistemul public si cei mai multi au salarii cuprinse intre 800 si 1.000 de lei. Daca majorarea salariilor va fi aprobata si de Camera Deputatilor, ar urma sa se aplice chiar de luna aceasta in acelasi timp cu majorarile pentru medici si pentru alti angajati din sistemul sanitar.

 La nivelul judetului Vaslui, blocarea posturilor din administratie, hotarata in 2010, pe vremea Guvernarii Boc, face aproape imposibila desfasurarea activitatii de asistenta sociala la majoritatea primariilor din mediul rural. Nu este de mirare ca unele dosare sunt intocmite cum da Dumnezeu, iar beneficiarii decedati primesc inca indemnizatii de la stat. In prezent, majoritatea primariilor vasluiene au nevoie de cel putin un asistent social pentru efectuarea demersurilor necesare in vederea acordarii ajutoarelor sociale si a indemnizatiilor pentru persoanele cu handicap si insotitorii acestora. Inspectorii Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Vaslui verifica periodic dosarele de ajutor social și astfel sunt constatate si nereguli. „Controalele arata ca acordarea banilor se face cu respectarea legislatiei in vigoare, insa au fost identificate nereguli ulterioare, determinate de modificarile survenite in situatia unor familii. Acestea trebuiau comunicate primariilor in termen de 15 zile, dar acest lucru nu s-a intamplat. Am constatat de multe ori in timpul campaniilor de control ca este necesara angajarea de catre autoritatile locale de personal de specialitate in domeniul asistentei sociale, avand in vedere faptul ca, in majoritatea cazurilor, atributiile sunt duse la indeplinire de fie de agentul agricol, fie de bibliotecarul comunei”, a declarat Sorin Prepelita, directorul executiv al AJPIS Vaslui.

Multi asistenti sociali au plecat peste hotare

Din cauza salariilor foarte mici in ultimii ani, aproximativ 300 de salariati ai Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui, mulți dintre ei, asistenți sociali, au renuntat la locurile de munca. „Este greu pentru tinerii care au studiat ani de zile sa accepte sa lucreze pe salarii foarte mici, cu care nu se pot descurca”, a declarat directorul DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Stefanica. Lipsa asistentilor sociali face ca sistemul sa funcționeze la limita de avarie. Lucrurile nu stau bine nici in ceea ce priveste putinii angajati care au mai ramas. Pentru ca sunt prost platiti, cei mai multi abia asteapta o oportunitate sa plece peste hotare. “Multi sunt tentati sa lucreze in strainatate. In ultimul timp, s-a mai marit salariul minim pe economie, dar tot nu este suficient.  De ce sa stea cu 900 de lei in Romania, cand pot pleca cu 1000 de euro in Italia?”, ne-a mai spus Armeanu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img