vineri, 29 martie, 2024

Salariile continuă să crească, dar diferenţele sunt uriaşe: la stat salariile au crescut dublu faţă de sectorul privat

Distribuie:

Publicat:

În mai 2018, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.494 de lei, cu 0,4% mai mic decât în aprilie, iar câştigul net a fost de 2.704 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 9 lei (-0,3%), arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Diferenţele sunt însă substanţiale. În mai, faţă de mai 2017, în sectorul public salariile au crescut cu 24,4%, în vreme ce în sectorul privat ele au avansat cu 11,7%.

„Piaţa forţei de muncă, tensionată, alături de o rată a şomajului aproape de minimele istorice, dar şi politica salarială publică sunt principalele mo­toare ale creşterilor salariale. Fără o refor­mă care să îmbunătăţească parti­ci­parea oamenilor la piaţa muncii – rata de participare este de 66,3%, una dintre cele mai scăzute din Europa – presiunea va fi în continuare de creş­tere a salariilor, fapt ce poate limita creş­terea economică. Tensiunea pe piaţa muncii rămâne un factor de presiune inflaţionistă”, a comentat Ci­prian Dascălu, economist-şef al ING Bank.

zf.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img