vineri, 19 aprilie, 2024

Salpingita – afectiunea care duce la sterilitate

Distribuie:

Publicat:

Salpingita este infectia uneia sau a ambelor trompe uterine, cele doua conducte care fac legatura între ovare si uter. Principala cauza a salpingitei o reprezinta bolile cu transmitere sexuala. Boala este destul de frecventa si afecteaza preponderent femeile tinere, cu varsta sub 25 de ani. Salpingita consta în inflamarea trompelor uterine, cu sau fara astuparea acestora si, implicit, cu sau fara dilatare. În cazul astuparii ambelor trompe uterine, apare sterilitatea.

Cea mai importanta cauza a salpingitei o reprezinta bolile cu transmitere sexuala (BTS). Bacteriile care determina BTS, implicate în aparitia salpingitei, sunt Chlamydia trachomatis (peste 50% din cazuri), Neisseria gonorrhoeae (15-20%) sau Mycoplasmele în asociere cu alti germeni (5-10%). Uneori, din cauza unui dezechilibru hormonal sau ca urmare a unei stari de imunosupresie, germenii prezenti în mod normal în flora vaginala (stafilococ, streptococ) pot determina aparitia salpingitei.

Riscul de îmbolnavire, direct proportional cu numarul partenerilor. Întreruperea voluntara a unei sarcini, introducerea unui sterilet sau explorarea aparatului genital pot conduce la infectii daca nu sunt respectate conditiile necesare de igiena. De asemenea, salpingita izolata poate aparea în cadrul bolii inflamatorii pelvine. Cel mai important factor de risc este varsta tanara, sub 25 de ani. Alti factori care cresc riscul aparitiei inflamatiei trompelor uterine sunt antecedente de boala cu transmitere sexuala, parteneri sexuali multipli, raporturi sexuale precoce, steriletul. La femeile tinere, salpingita apare frecvent din cauza sensibilitatii epiteliului colului uterin fata de infectiile bacteriene.

Sterilitatea, principala complicatie. Salpingita se manifesta prin dureri pelviene, febra ridicata, marirea volumului abdomenului, leucoree (scurgeri de culoare albicioasa) si sangerari vaginale în afara menstruatiei. Unele paciente pot prezenta forme usoare de boala, uneori chiar fara manifestari. Complicatiile bolii sunt de natura infectioasa si pot conduce la sterilitate. Piosalpinxul si hidrosalpinxul reprezinta consecinta unei salpingite tratate tardiv si constau în prezenta unei pungi de lichid într-o trompa sau în ambele. Aceste complicatii se manifesta prin dureri pelvine mari.

Sterilitatea este principala complicatie a salpingitei, fiind cauzata de obstructia ambelor trompe uterine. Riscul de infertilitate este crescut în cazul infectiei cu Chlamydia trachomatis, germen care este responsabil de 70% din cazurile de sterilitate care au la baza afectiuni ale trompelor uterine. De asemenea, daca numarul episoadelor infectioase este crescut, simptomele sunt de intensitate mare si daca perioada dureroasa a fost lunga, riscul infertilitatii este foarte ridicat. Uneori, punga cu puroi din trompa uterina se poate rupe, determinand aparitia peritonitei. De asemenea, riscul de sarcina extrauterina este de zece ori mai mare în cazul femeilor care sufera de salpingita. Diagnosticul trebuie pus de medicul specialist, care va stabili daca tratamentul va fi medicamentos sau chirurgical.

În cazul formelor usoare de boala, tratamentul este medicamentos, cu antibiotice si antiinflamatorii. Daca boala este grava, este necesara spitalizarea si uneori se impune ablatia chirurgicala a uneia sau ambelor trompe. Ablatia unei singure trompe nu pune în pericol fertilitatea, daca a doua este în stare buna.
 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img