vineri, 19 aprilie, 2024

Salvamont: Risc de avalansa, ninsori, ploi si vizibilitate scazuta in majoritatea masivelor montane

Distribuie:

Publicat:

Salvamontistii anunta ca exista risc de avalansa, ninsori, ploi si vizibilitate scazuta in majoritatea masivelor montane, in acest sfarsit de saptamana.

Odata cu vacanta elevilor, numarul de turisti va creste considerabil, dar traseele trebuie abordate cu responsabilitate, dupa analiza factorului de risc. In unele zone e zapada, in altele se pot practica sporturi acvatice, dar debitele apelor sunt mari si pot deveni periculoase, avertizeaza specialistii.

Salvamont Romania a transmis o atentionare pentru acest sfarsit de saptamana, in care vorbeste despre risc de avalansa, ninsori, ploi si vizibilitate scazuta in majoritatea masivelor montane.

”Pentru acest week-end se anunta ninsori, ploi si cresteri ale temperaturii in majoritatea masivelor montane din tara, iar stratul de zapada poate fi extrem de instabil. Doritorii de drumetii montane trebuie sa abordeze traseele montane cu responsabilitate si numai in urma unei analize corecte a factorului de risc”, spun salvamontistii.

Potrivit acestora, turistii trebuie sa aiba un echipament adecvat sezonului de iarna si sa solicite informatii echipelor Salvamont privind nivelul riscului de producere a avalanselor si starea traseelor pe care doresc sa le parcurga.

La randul lor, reprezentantii Salvamont Salvaspeo Bihor, anunta ca se asteapta la cresteri ale numarului de turisti in zonele montane, odata cu vacanta elevilor, si vor monitoriza trei zone: Vartop, Stana de Vale, Suncuius.

„Pe Defileul Crisului Repede, zona Suncuius-Vadu Crisului, primavara se instaleaza incet dar sigur, deschizand, astfel, posibilitatea abordarii traseelor de escalada, via ferrata si, de ce nu, caiac-rafting, activitati ce necesita anumite cunostinte si echipament specific de protectie si asigurare folosit corespunzator. In privinta sporturilor acvatice, din cauza precipitatiilor sub forma de ploaie combinat cu topirea zapezilor, practicantii trebuie sa constientizeze ca, la anumite debite de apa, pot aparea portiuni periculoase pe cursurile de apa (Crisul Repede, Crisul Pietros)”, spun salvamontistii bihoreni.

Tot ei anunta ca, in zonele Vartop si Stana de Vale, inca este un strat consistent de zapada care in anumite zone de creasta poate deveni instabila.

”Cei care se deplaseaza in aceste zone la schi sau snowbord sunt sfatuiti sa NU mearga singuri, sa isi aleaga cu atentie traseul si sa aiba asupra lor echipament specific”, mai spun salvamontitii.

La randul lor, meteorologii anunta ca in masivele Fagaras si Bucegi riscul producerii de avalanse la peste 1.800 de metri altitudine este de gradul patru, pe o scara de la unu la cinci. La Balea Lac, stratul de zapada masoara 281 de centimetri, iar la Varful Omu 216.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img