vineri, 19 aprilie, 2024

Sambata – Ce este interzis sa faci de Mosii de Iarna. Traditii si obiceiuri

Distribuie:

Publicat:

In fiecare an, in sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, credinciosii aduc la biserica ofrande pentru sufletele celor dragi. La Mosii de iarna sau Sambata piftiilor, pe 10 februarie, traditia populara spune ca nu e bine sa lucrezi pentru ca risti sa innebunesti sau sa tremuri. In fiecare an, in sambata dinaintea Duminicii Infricosatoarei Judecati, credinciosii aduc la biserica ofrande pentru sufletele celor dragi.

La Mosii de iarna sau Sambata piftiilor, traditia populara spune ca nu e bine sa lucrezi pentru ca risti sa innebunesti sau sa tremuri. Astfel, in bisericile si cimitirele ortodoxe, in acest an se face pe 10 februarie pomenirea celor adormiti.

Aceasta zi mai este cunoscuta si sub denumirea populara de Mosii de iarna. “Sfintii Parinti au randuit ca sambata sa se faca pomenirea celor adormiti, pentru ca este ziua in care Hristos a stat cu trupul in mormant si cu sufletul in iad, ca sa-i elibereze pe dreptii adormiti. Pe de alta parte, sambata e deschisa spre duminica, ziua Invierii Mantuitorului Hristos”, explica parintele Ramon Eugen Ilie, proiereul Calarasiului si paroh la biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena. Conform scrierilor ortodoxe, mosii de iarna marcheaza inceputul sambetelor mortilor, in numar de sapte, care se vor incheia sugestiv cu Sambata lui Lazar, inainte de Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor.

Se sfintesc vase cu mancare

In traditia ortodoxa, in ziua praznicului se aduc la biserica, pentru a fi sfintite, coliva, prescurea si o sticla de vin. De asemenea, se sfintesc vase cu mancare si pachete cu alimente pe care rudele celor adormiti le impart dupa slujba de pomenire.

Ofrande pentru iertarea pacatelor

Traditia crestina spune ca ofrandele oferite de sufletul celor adormiti au putere de mijlocire pe langa Dumnezeu pentru iertarea pacatelor savarsite de catre ei, cu gandul sau cu fapta, in timpul vietii. In amintirea celor adormiti, urmasii merg la cimitir pentru a le curata mormintele si a le aseza flori si lumanari aprinse la capatai.

„In afara de faptul ca in calendarul nostru crestin fiecare sambata este considerata zi de pomenire a mortilor cele mai cunoscute sambete sunt: Mosii de vara – in sambata dinaintea Pogorarii Duhului Sfant si Mosii de iarna – in sambata dinaintea Infricosatei Judecati”, a precizat pr. lect. dr. Marian Mihai – Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, citat de basilica.ro. Simion Florea Marian mentiona in lucrarea “Trilogia vietii”, “ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi”. Cuvantul “mosi” vine de la “stramosi”, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice.

Se impart placinte si sarmale

In traditia populara exista credinta ca, in aceasta zi, sufletele mortilor coboara pe pamant, de aceea se da de pomana mancare gatita. “Se spune ca cei decedati se hranesc din aburii fierturilor, de aceea este obligatoriu ca macar un singur fel de mancare sa fie fierbinte”, spun specialistii in Etnografie si Folclor de la muzeul Dunarii de Jos din Calarasi. Pentru aceasta zi, in satele din Baragan, gospodinele pregatesc coliva si colaci, in unele zone, piftie, sarmale, ciorba, placinte, fructe si vin si desigur lumanari aprinse.

“Mosii de iarna este sarbatoarea populara din sambata care precede Lasatul Secului de Branza sau Lasatul Secului de Carne, dedicata mortilor, mosilor si stramosilor. Mosii de iarna, impreuna cu Mosii de Samedru formeaza Mosii cei Maride peste an. La Mosii de iarna se impart alimente (placinte, produse lactate, piftii) si, uneori, vase umplute cu mancare gatita sau cu apa. Sarbatoarea se respecta pretutindeni in Romania”, noteaza traditieialomita.ro. Singura zi in care se mananca piftie Batranii spun ca ziua Mosilor de iarna mai era cunoscuta si ca Mosii de piftii si Sambata piftiilor.
Este singura zi in care se mananca piftii sau racituri. Daca mai ramaneau, a doua zi erau aruncate, pentru a preveni astfel aparitia frigurilor in timpul verii.

In aceasta zi nu se lucreaza. Femeile care incalca aceasta porunca sunt pedepsite sa tremure precum piftia si sa li se intoarca pomana data. Aceasta zi mai trebuie respectata si pentru a te feri de nebunie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img