vineri, 26 aprilie, 2024

Saptamana Mare. De ce nu e bine sa mananci urzici, desi sunt de post

Distribuie:

Publicat:

Saptamana Mare. Suntem in Saptamana Patimilor, cea mai trista din an, in care se remoreaza chinurile Mantuitorului Iisus pana la Inviere. Potrivit traditiei, in aceasta perioada nu este bine sa se consume urzici, chiar daca sunt considerate un aliment de post. Iata de ce.

Saptamana Patimilor este una a durerii si a rugaciunii. In fiecare zi, la biserica se oficiaza slujbe de priveghiere numite denii, credinciosii tin pot si se roaga. Totusi, exista alimente de care trebuie sa ne ferim in aceasta perioada, desi ele sunt considerate a fi alimente de Post, cum ar, urzicile. Explicatia pentru care nu se consuma urzici in Saptamana Mare este aceea ca, pe cand era rastignit pe cruce, Iisus a fost batut cu urzici, intepandu-i ranile, si stropit cu otet, pentru a-i provoca si mai multe usturimi. Legenda spune ca, atunci cand a cerut cateva picaturi de apa, Mantuitorului i s-a oferit tot otet. De asemenea, este evident ca, pe langa urzici, si otetul se afla pe lista ingredientelor interzise din Saptamana Mare, potrivit traditiei.

Deniile din Saptamana Mare

La Denia din Martea Mare are locc pomenirea celor zece fecioare si a candelei de ulei. Cinci fecioare au avut doar candela fara ulei, iar celelalte cinci au avut si candela si ulei. Candela fara ulei reprezinta realizarea de sine in totala nepasare de ceilalti. Candela cu ulei reprezinta evlavia insotita de milostenie. 

Denia de Miercuri din Saptamana Patimilor: – pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos. Tot Miercuri este si ziua in care Iuda L-a vandut pe Hristos fariserilor, pe treizeci de arginti. 

Denia de Joi din Saptamana Patimilor: Joia Patimilor este inchinata amintirii a patru evenimente deosebite din viata Mantuitorului: spalarea picioarelor ucenicilor, ca pilda de smerenie, Cina cea de Taina la care Mantuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugaciunea arhiereasca si inceputul patimilor prin vinderea Domnului. La denia de joi seara se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce in naosul bisericilor. 

Denia de Vineri din Saptamana Patimilor este denumita si ”Vinerea Mare” – se face pomenirea sfintelor, infricosatoarelor si mantuitoarelor Patimi ale Mantuitorului si marturisirea talharului celui recunoscator care a dobandit raiul. 

In Marea Sambata se praznuieste ingroparea lui Iisus Hristos cu trupul si pogorarea la iad cu sufletul, pentru a ridica din stricaciune pe cei din veac adormiti. 

Invierea Domnului sau Pastele 2019 pica duminica, 28 aprilie 2019. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img