joi, 28 martie, 2024

Scade riscul de cancer pulmonar cu aceasta combinatie de alimente. Rezultate uimitoare ale unui studiu

Distribuie:

Publicat:

O combinatie de doua alimente accesibile oricui scade riscul de cancer pulmonar, se arata intr-un studiu publicat recent. Peste 1,5 milioane de persoane din Europa, Asia si SUA au fost incluse in aceasta cercetare. Interesant este ca beneficiile au fost mai mari la participantii care au consumat alcool.

O analiza recenta a investigat efectul consumului de fibre dietetice si iaurt asupra riscului de cancer pulmonar. Surprinzator, rezultatele au aratat ca aceasta combinatie scade riscul de cancer pulmonar. Echipa de cercetatori s-a concentrat pe doua alimente: un prebiotic si un probiotic. Prebioticele sunt compusi care sustin cresterea bacteriilor intestinale. Fibra dietetica – care apare in fructe, legume, cereale si nuci – este prebioticul principal in dietele noastre. Alimentele probiotice contin microorganisme. Unul dintre cele mai frecvente alimente probiotice este iaurtul.

Legatura intre bacteriile intestinale si plamani

In ultimii ani, cercetatorii au studiat cu mare atentie rolul bacteriilor intestinale, al probioticelor si al prebioticelor in sanatate. Studiile au asociat iaurtul sau fibrele cu riscuri reduse de diverse boli, inclusiv tulburari metabolice, boli cardiovasculare, cancere gastro-intestinale si moarte prematura.

Desi pare surprinzator, exista dovezi ale conexiunii dintre bacteriile intestinale si sanatatea pulmonara. De exemplu, un studiu recent a descoperit ca bacteriile intestinale joaca un rol in inflamatia pulmonara. Autorii acestuia explica modul in care metabolitii produsi de bacterii, cum ar fi acizii grasi cu lant scurt, pot suprima inflamatia in plamani. Alte studii au aratat legaturi intre consumul de fibre si functia pulmonara imbunatatita.

Dovezi directe care sa lege aportul de fibre alimentare de riscul de cancer pulmonar sunt rare. Dar si mai rare sunt studiile care au investigat relatia dintre iaurt si sanatatea plamanilor. Pentru a umple acest gol, echipa a efectuat o analiza comuna care a inclus peste 1,44 milioane de oameni din Statele Unite, Europa si Asia.

Combinatia de alimente care scade riscul de cancer pulmonar

Cercetatorii au colectat informatii despre dieta fiecarui participant. Aceste date le-au permis sa calculeze cantitatea de iaurt si fibre pe care participantii le-au consumat. De asemenea, au luat in considerare alti factori care joaca un rol in cancerul pulmonar, inclusiv varsta, etnia, nivelul de educatie, obezitatea si fumatul.

Subiectii au fost urmariti, in medie, 8,6 ani, iar in aceasta perioada, 18.882 dintre acestia au dezvoltat cancer pulmonar. Dupa ajustarea pentru variabile confundante, autorii concluzioneaza ca: „Atat aporturile de fibre cat si de iaurt au fost asociate invers cu riscul de cancer pulmonar”. Persoanele care au avut cel mai mare consum de fibre au avut un risc cu 17% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar decat cei care au mancat cel mai putin fibre.

In mod similar, persoanele care au raportat cel mai mare consum de iaurt au avut un risc cu 19% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar decat cei care nu au consumat iaurt. Chiar si participantii care au consumat doar o cantitate mica de iaurt au avut un risc cu 15% mai mic de a dezvolta cancer pulmonar decat cei care nu au consumat deloc.

Consumatorii de alcool, beneficii mai mari

Interesant este ca beneficiile au fost mai pronuntate la participantii care au consumat alcool decat la cei care nu au consumat alcool. De asemenea, relatia a fost cea mai accentuata la persoanele care au baut foarte mult. Autorii studiului noteaza, de asemenea, o asociere comuna intre fibre, iaurt si cancer pulmonar. Cei care au consumat cele mai mari cantitati de fibre si iaurt au avut un risc de cancer pulmonar cu 33% mai mic decat cei care au consumat putine fibre si nu au mancat niciodata iaurt.

„Descoperirile noastre sugereaza ca beneficiile pentru sanatate ale fibrelor si iaurtului pot include protectia impotriva cancerului pulmonar. Asta pe langa efectele benefice bine stabilite asupra bolilor cardiovasculare si cancerului gastro-intestinal.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img