marți, 19 martie, 2024

Scandal groznic intr-o biserica din Botosani. Vezi detalii

Distribuie:

Publicat:

Un incident socant s-a petrecut, duminica dimineata, in Biserica 'Schimbarea la Fata a Domnului' din localitatea Schit Oraseni din comuna Cristesti-judetul Botosani.

Scandalul s-a declansat in momentul in care reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei au ajuns la biserica pentru a-l investi pe noul preot paroh, dupa ce preotul satului a fost caterisit.

Reprezentantii Mitropoliei, insotiti de jandarmi si politisti, au intampinat rezistenta din partea preotului exclus din biserica, dar si din partea satenilor, care il sustin.

Martorii sustin ca a urmat un sir de agresiuni si ca preotul Ioan Ungureanu, cel care a primit interdictia de a mai sluji, a fost lovit de reprezentantii Mitropoliei.

'La 6.00 dimineata, parintele a venit la slujba. S-a intalnit cu femeia care vinde lumanari, cu dascalul, au intrat in biserica, s-au inchinat si s-a pregatit pentru Sfanta Liturghie. Au inceput ceasurile, a inceput rugaciunea si au auzit portiere de masini. Parintele, cand a auzit, a iesit la usa. A inchis prima usa. Ei au venit cu ranga, cu topoarele sa zboare usa bisericii care este monument istoric. Au venit sa instaleze un alt preot. Parintele s-a asezat in usa bisericii si, vazand ca nu pot sa sparga, l-au luat pe parinte de gat si l-au trantit jos, l-au batut cu picioarele si i-au luat camera', a povestit Violeta Ungureanu, sotia preotului caterisit.

Citeste si: Imagini SOCANTE din IASI! A scos pusca pe geamul masinii si a tras doua focuri intr-o catelusa gestanta! Ce merita acest individ? FOTO, VIDEO

'Eu, cand am venit aici, am gasit usa sparta, alt preot inauntru, bodyguarzi, jandarmi care bruscau oamenii din sat. Preotul a fost strans de gat, tarat pe jos. Sunt martori care pot confirma treaba asta', sustine un localnic.

Preotul nou a fost fugarit de localnici, iar cel caterisit a oficiat slujba religioasa de duminica.

Ioan Ungureanu a fost dat afara din biserica pentru ca a refuzat sa il mai pomeneasca in biserica, la slujbe, pe mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Teofan.

Preotul Ioan Ungureanu de la biserica de lemn din localitatea Schit Oraseni, comuna Cristesti, a fost sanctionat de Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Iasilor dupa ce a fost acuzat de: schisma, neascultarea fata de fetele bisericesti, de contrazicerea publica a pozitiei bisericii, de insulta, calomnie, defaimare si clevetirea in public, dar si de instigare la atitudini si fapte negative si de savarsirea Sfintelor Taine cu nerespectarea prevederilor tipiconale.
Raspunsul Arhiepiscopiei Iasilor

Astazi, 12 noiembrie 2017, o delegatie a Arhiepiscopiei Iasilor s-a deplasat la biserica Parohiei Schit Oraseni din judetul Botosani pentru a-l prezenta comunitatii pe preotul delegat de Centrul Eparhial pentru a sluji pe perioada clarificarii situatiei canonice a fostului preot Ioan Ungureanu, care a fost caterisit de Consistoriul Arhiepiscopiei Iasilor, decizie confirmata si de instanta superioara, Consistoriul Mitropolitan. Aceasta deplasare s-a facut la solicitarea enoriasilor din aceasta parohie, care au trimis doua memorii la Centrul Eparhial, fiecare insotit de cateva zeci de semnaturi.

Aceasta actiune canonica si legala, desfasurata in chip pasnic pe tot parcursul ei de credinciosi din parohie impreuna cu delegati ai Centrului Eparhial, a fost obstructionata inca de la inceput de fostul preot Ungureanu, care se afla in biserica, dar fara a fi inceput vreun slujba, si de cativa sustinatori ai sai, unii adusi din alte localitati, care au recurs la cuvinte jignitoare, amenintari si bruscari. In fata acestor manifestari violente, reprezentantii Arhiepiscopiei Iasilor au preferat sa se retraga, mentinand acelasi comportament pasnic, dupa cum se poate vedea si din imaginile filmate.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img