sâmbătă, 20 aprilie, 2024

SCANDAL la nivel inalt din cauza vinului

Distribuie:

Publicat:

Muntenegrul a acuzat miercuri Rusia ca a interzis importul de vinuri ale celui mai mare producator al sau nu din motive sanitare, dar ca reactie la apropiata aderare la Alianta Nord-Atlantica, relateaza AFP. Compania de stat Plantaze a facut cunoscut ca autoritatile ruse au interzis importul productiei sale cu incepere de miercuri invocand motive sanitare, a caror realitate este contestata de producatorul vinicol.

“Este clar ca aceasta decizie se inscrie in contextul aderarii la NATO”, a declarat premierul Muntenegrului, Dusko Markovic. Rusii “au pierdut posibilitatea de a consuma cele mai bune vinuri” din cauza politicii “iresponsabile” a guvernului lor, a adaugat el. Parlamentul de la Podgorica urmeaza sa aprobe vineri aderarea acestei tari din fosta Iugoslavie comunista la Alianta Nord-Atlantica, efectiva peste cateva luni.
Rusia, care nu priveste cu ochi buni inaintarea NATO in fosta sa zona de influenta, a calificat aceasta decizie ca “profund gresita”.

Viitoarea aderare divizeaza aceasta mica tara cu 620.000 de locuitori, unde opozitia prorusa doreste organizarea unui referendum asupra chestiunii respective. In 2015, au izbucnit violente manifestatii pentru a contesta aceasta decizie a fostului prim-ministru Milo Djukanovic. Directorul Plantaze, Milan Milutinovic, a afirmat ca 20% din exporturile companiei mergeau in mod obisnuit spre Rusia, un total de aproape 10 milioane de sticle pentru ultimii cinci ani.

“Exportam spre 42 de tari ale lumii, dintre care unele au un control de calitate strict si nu am avut niciodata astfel de probleme”, a spus el, conform Agerpres. Aderarea Muntenegrului la NATO va intari prezenta Aliantei in Peninsula Balcanica, in timp ce GreciaCroatiaBulgaria si Albania sunt deja membre.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img