miercuri, 17 aprilie, 2024

Scandal URIAŞ pornit în Italia. Şapte branduri mari au vandut ulei de măsline fals. Unele se comercializau la Lidl

Distribuie:

Publicat:

Clienţii acestor firme pot cere daune de până la 5000 de euro

Şapte dintre cele mai importante companii italiene cu activitate în industria alimentară sunt investigate pentru că vindeau ulei de măsline de calitate inferioară sub forma uleiului de măsline extra-virgin. Frauda a fost descoperită de reprezentanţii unui magazin italian în luna mai a anului trecut. La scurt timp după aceea, autorităţile statului peninsular au declanşat o anchetă, prin care investighează ilegalităţile comise de către producători.

Până în momentul de faţă, au fost testate în laborator 20 de brand-uri, dintre care 9 s-au dovedit a fi inferioare din punct de vedere calitativ. Prin urmare, companiile au fost acuzate de faptul că au vândut ulei de măsline virgin sub formă de ulei extra-virgin. Printre aceste branduri se numără Bertolli, Santa Sabina sau Primadonna, nume marii pe piaţa uleiurilor care comercializau produsele în diverse hypermarketuri şi supermarketuri, unul dintre ele fiind Lidl.

 Uleiul de măsline extra-virgin, care, în mod normal, are o culoare auriu-verzuie, este fabricat prin strivirea măslinelor imediat după ce sunt culese, în cadrul unui proces care nu implică utilizarea substanţelor chimice, prelucrarea termică sau rafinarea industrială. Pe de altă parte, uleiul de măsline virgin are un conţinut mai acid şi este mai ieftin.

Infracţiunea este investigată în momentul de faţă de către procurorii din Torino. “Daunele provocate de companiile producătoare de ulei de măsline sunt enorme, nu doar pentru consumatori, ci şi pentru imaginea produselor fabricate în ţara noastră. Această afacere ilegală necesită o acţiune promptă din partea autorităţilor”, a declarat Rosario Trefiletti, preşedintele asociaţiei de consumatori Federconsumatori.

 Clienţii care au cumpărat ulei de calitate inferioară la preţul uleiului extra-virgin vor primi compensaţii, susţin reprezentanţii celei mai importante asociaţii a consumatorilor din Italia, Codacons. “Clienţii care au achiziţionat aceste produse pot beneficia de despăgubiri de până la 5000 de euro. Astfel, dacă acuzaţiile vor fi demonstrate, companiile vor trebui să plătească daune băneşti imense, nu doar consumatorilor ci şi statului italian”, a menţionat Carlo Rienzi, preşedintele Codacons.

Una dintre companiile implicate în scandal nu recunoaşte investigaţiile de laborator efectuate de către autorităţile italiene, afirmând că testele au fost bazate doar pe o analiză sumară a gustului uleiului. “Aceste analize, deşi au fost efectuate de specialişti în domeniul industriei alimentare, nu sunt suficiente pentru a evalua calitatea uleiului de măsline”, susţin reprezentanţii firmei Coricelli.

Nu este pentru prima dată când autorităţile italiene se confruntă cu fraude de acest gen. De exemplu, se cunoaşte faptul că, atunci când recolta de măsline nu este foarte bună, companiile producătoare de ulei îşi suplimentează stocurile cu măsline importate din ţări precum Grecia sau Tunisia, însă produsul finit este vândut ca ulei de măsline de provenienţă 100% italiană.

Sursa: telegraph.co.uk

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img