vineri, 29 martie, 2024

SCANDALOS! Bojdeuca lui Ion Creanga a ajuns la mana MOLDOVENILOR de peste PRUT! Iasul nu a fost in stare sa acopere crapaturile din LUT!

Distribuie:

Publicat:

• Cel mai cautat loc din Iasi de catre turisti ar putea sa se transforme radical, dupa ce a fost lasat uitarii ani la rand • Locul care a incantat generatii intregi de copii a ajuns o ruina, dupa ce a fost neglijat de toate autoritatile competente • Acum, cu ajutorul vecinilor de peste Prut, monumentul ar putea fi in final refacut

Cel mai vizitat loc din municipiul Iasi si primul muzeu memorial din tara a primit in sfarsit o noua sansa. Ajunsa intr-un stadiu avansat de degradare, Bojdeuca din Ticau, in care a locuit scriitorul Ion Creanga, ar putea fi refacuta.

Asta dupa ce dintr-o eroare a proiectantului nu s-a realizat proiectul anterior. In aceste conditii, sefii judetului au reusit sa se asocieze cu Raionul Falesti din Republica Moldova, proiectul urmand a fi depus pe un program bilateral pentru atragerea de fonduri europene.

"Consiliul Judetean Iasi începe demersurile pentru restaurarea muzeului «Ion Creanga», impreuna cu ansamblul sau, bojdeuca- cladire de patrimoniu, curtea interioara si cladirea-muzeu. În acest sens, în cadrul întrunirii din data de 28 noiembrie, consilierii judeteni vor trebui sa se pronunte asupra propunerii de hotarâre privind proiectul «Calator pe meridiane culturale», ce urmeaza sa fie realizat de Consiliul Judetean Iasi în calitate de lider, în parteneriat cu Raionul Falesti din Republica Moldova. Proiectul va fi depus spre finantare în cadrul Programului Operational Comun Romania- Republica Moldova, finantat de Uniunea Europeana, prin intermediul Instrumentului European de Vecinatate care se adreseaza zonei aflate la frontiera dintre cele doua state. Programul prevede actiuni de cooperare transfrontaliera în beneficiul statelor membre ale Uniunii Europene care se invecineaza", au aratat reprezentantii Consiliului Judetean Iasi.

 

CONTINUAREA AICI

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img