marți, 19 martie, 2024

Scandalul continua – dezbaterile pe OUG114, amanate in Parlament: ‘Ne trebuie un studiu de impact’

Distribuie:

Publicat:

Comisia pentru buget din Senat a amânat, marți, cu o săptămână, dezbaterea OUG 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare. Liberalii au acuzat lipsa unui studiu de impact a ordonanei de urgență, conform Mediafax.

Comisia de buget a Senatului va avea pe ordinea de zi a ședinței de marți, săptămâna viitoare, dezbaterea raportului asupra proiectului pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018 care prevede măsuri fiscale, printre care și introducerea „taxei pe lăcomie” pentru bănci.

În debutul dezbaterii, PNL și USR a propuns un amendament de eliminare a Ordonanței, care a fost respins. Senatorul PNL Florin Cîțu a declarat că este necesar un studiu de impact pentru OUG 114.

„Aș dori ca Ministerul Finanțelor Publice să prezinte studiul de impact făcut de BNR. Este inadmisibil și jenant. Nu avem la această Ordonanță un studiu de impact. Era datoria inițiatorului să vină cu un studiu de impact. Dacă avem aici Comisia Națională de Statistică si prognoză ar trebui să le fie rusine pentru că ce au scris aici la impactul macroeconomic este jenant. Ai o OUG care intră în toată economia și spune că doar că măsurile bugetare propuse conduc la menținerea echilibrului bugetar. Să vină cu un studiu de impact. Ne trebuie un studiu de impact”, a declarat, marți, în Comisia de buget, senatorul PNL Florin Cîțu.

Florin Dănescu, președintele Asociației Române a Băncilor, a declarat, marți, la dezbaterea din Comisia pentru buget a Senatului, că există o percepție greșită că peste tot în Europe există o taxă bancară și, de asemenea, susțin consideră necesară existența unui studiu de impact.

„Am transmis poziția scrisă către comisia dumneavoastră în care detaliem impactul nedorit pe care întreaga economie românească încearcă să-l evite și noi încercăm să-l evităm, de aceea și terminăm adresa noastră, trecând prin impact, prin efectele nedotrite, prin comparațiile cu motivele și cu structura cu care Europa are astfel de cazuri, precizăm foarte clar că mai mult de jumătate din țările Europei nu au niciun fel de taxă, pentru că s-a creat această percepție că în Europa există o taxă bancară peste tot și nu este așa. De asemenea, amploarea acestei taxe este colosal de mare comparabil cu ce se intenționează la nivel legislativ românesc. Există o comparație multiplicativă, de până la 30 de ori mai mare taxa rpomânească decât ce se întâmplă în celelalte țări. (…) Și noi credem că un studiu de impact este necesar”, a declarat Dănescu.

În legătură cu raportul asupra acestui act normativ, liberalii au făcut apel la membri forului legislativ să dea raport de respingere asupra proiectului. Astfel, purtătorul de cuvânt al PNL Ionel Dancă i-a îndemnat pe parlamentari să trimită e-mail sau sms membrilor PSD-ALDE-UDMR din Comisia de buget a Senatului, cu mesajul „#OprițiOUG114”, pentru a îi convinge să adopte un raport negativ.

OUG 114/2018 privind implementarea unor măsuri fiscale a adus numeroase nemulțumiri din partea mai multor instituții, dar și companii. Printre nemulțumiți se numără băncile, dar și administrațiile locale.

Actul normativ a fost adoptat în luna decembrie de către Guvern, iar principalele prevederi sunt: Prețul la gaze și energie electrică va fi plafonat pentru 3 ani de zile; impozitarea activelor băncilor dacă ROBOR este mai mare de 2%; mișcorarea comisionului fondului de pensii private de la 2,5 la 1% și majorarea taxei pe viciu în domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri.

În contextul nemulțumirilor, premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că i-a chemat pe miniștrii Cabinetului său pentru a vedea ce probleme sunt legate de OUG fiscală și ce modificări ar trebui implementate. Acesta a adăugat că modificarea ordonanței nu înseamnă o cedare din partea actualului Guvern.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img