luni, 18 martie, 2024

Schimbare la varful ICCJ: Corina Corbu a preluat functia de presedinte al Curtii Supreme de la Cristina Tarcea

Distribuie:

Publicat:

Luni, 16 septembrie, judecătoarea Corina Corbu a preluat funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la judecătoarea Cristina Tarcea. Corbu, preşedinte al Secţiei Contencios Administrativ din cadrul ÎCCJ din iulie 2018, a fost numită în fruntea Curţii Supreme prin decizia 1256 din 18 iulie 2019 a Secţiei pentru judecători a CSM.

Mandatul judecătoarei Cristina Tarcea a expirat pe 14 septembrie. Aceasta a preluat funcţia în 2016, de la Livia Stanciu. Deşi avea dreptul la încă un mandat, Tarcea nu a mai candidat, astfel că judecătoarea Corina Corbu a fost singurul candidat înscris. Numirea s-a făcut cu şase voturi "pentru" şi trei voturi "împotrivă".

Este prima dată de la modificarea legii, din 2018, când preşedintele ÎCCJ nu mai este numit prin decret de preşedinte, ci direct de Secţia pentru judecători a CSM. Fosta şefă a ÎCCJ, Cristina Tarcea, a susţinut în cadrul audierii judecătoarei Corbu în Secţia pentru judecători a CSM că, potrivit noii legi, concursul pentru numirea preşedintelui Curţii Supreme trebuia demarat abia după expirarea mandatului preşedintelui în funcţie. Ideea a fost preluată de asociaţii de magistraţi, care au contestat în instanţă numirea Corinei Corbu.

În 2014, Corina Corbu a fost pusă sub acuzare de DNA pentru favorizarea infractorului. Două colege ale sale de la ÎCCJ, Gabriela Bârsan și Iuliana Pușoiu au fost acuzate că ar fi primit, în 2011 diverse cadouri de la avocații unui om de afaceri, Gabriel Chiriac, pentru a-i favoriza firmele în diverse procese. Procurorii DNA ar fi avut informații legate de această situație și au solicitat instanței autorizarea interceptării comunicațiilor celor două judecătoare. După ce au primit acordul instanței, Bârsan și Pușoiu ar fi fost informate că sunt ascultate de către judecătorii Anton Pandrea, pe atunci șeful Secției Penale a ÎCCJ, și de către Corina Corbu. În 2018, toți acuzații din acest proces au fost achitați definitiv la Înalta Curte.

La decizia de achitare a reacţionat şi CSM. Într-un comunicat al Secţiei pentru judecători își exprima preocuparea pentru apărarea judecătorilor împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea, ori ar crea suspiciuni cu privire la aceştia.

În urma deciziei de achitare, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în iulie 2018, decretul de numire a Corinei Corbu în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ din cadrul ÎCCJ, pe o perioadă de trei ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img