News Flash:

Schimbare radicala dupa alegeri! Se modifica pretul gazelor

27 Mai 2019
334 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7415 RON (+0.0061)
USD: 4.2846 RON (-0.0030)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
gaze 538x332

Schimbare radicală după alegerile de azi! Se modifică prețul gazelor. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a iniţiat un proiect de ordin pentru modifcarea unor Ordine ale președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Concret, ANRE vrea modificarea regulamentelor platformelor centralizate de tranzacţionare a gazelor naturale, așa încât să fie posibilă încheierea de contracte cu perioade de livrare mai lungi de 367 de zile.

Astfel, noile prevederi arată că „principiile/cerinţele specifice pieţei produselor flexibile pe termen lung sunt următoarele: iniţierea unei oferte de vânzare/cumpărare, precum şi introducerea ofertelor de răspuns pentru acest tip de produs sunt permise oricărui participant înregistrat la piaţa centralizată de gaze naturale, conform prevederilor regulamentului şi procedurilor specifice ale acestui segment de piaţă şi în condiţiile stabilite prin convenţia de participare semnată cu operatorul pieţei centralizate, pe toată perioada valabilităţii acesteia”.

Totodată, ofertele de vânzare şi cumpărare trebuie să conţină cel puţin următoarele elemente: preţul şi formula de ajustare a acestuia, care nu poate fi modificată ulterior; cantitatea şi intervalul în care poate varia aceasta, care nu poate fi modificat ulterior; profilul de livrare, precum şi perioada de livrare, care nu poate fi mai mică de 367 de zile”.

ANRE introduce şi posibilitatea ca preţul să fie exprimat în valute, precum euro/MWh şi USD/MWh, aceasta „în principal pentru stimularea activităţii de tranzacţionare a gazelor naturale din import pe termen mediu şi lung, în condiţiile în care preţul de achiziţie de la exportatori este exprimat în valută şi se bazează pe o referinţă externă pieţei din România, variabilă lunar/trimestrial”.

De asemenea, gazele destinate populaţiei şi termocentralelor vor fi exceptate de la obligaţia de tranzacţionare pe bursă.

„Prin derogare de la dispoziţiile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 221/2018 privind obligaţia participanţilor la piaţa de gaze naturale de a tranzacţiona pe pieţele centralizate din România, cantităţile de gaze naturale stabilite de ANRE pentru asigurarea întregului necesar de consum al clienţilor casnici şi al producătorilor de energie termică, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinată consumului populaţiei, din producţia internă curentă şi/sau din depozitele de înmagazinare în perioada 1 mai 2019 – 28 februarie 2022, sunt exceptate de la calculul obligaţiei de tranzacţionare pe pieţele centralizate din România’, arată proiectul publicat de ANRE.

La ora actuală, în România există trei operatori licenţiaţi de ANRE pentru a intermedia tranzacţii centralizate de gaze naturale, doar doi dintre ei fiind activi: Bursa Română de Mărfuri şi OPCOM.

Autoriatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei aşteaptă puncte de vedere pe aceste teme până pe data de 3 iunie.

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0807 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013616 (s)