joi, 25 aprilie, 2024

Schimbari in legile justitiei: Presedintele EXCLUS din procedura de numire a sefilor DNA, DIICOT si Parchetului General

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, miercuri, ca noile legi ale justitiei prevad modificarea procedurii numirilor la Ministerul Public, procurorul general sau procurorul-sef DNA urmand a fi propusi de ministrul Justitiei, insa decizia va fi luata de Sectia pentru Judecatori din CSM. In prezent, procurorul general al Romaniei, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef DNA, adjunctii acestuia, procurorii-sefi de sectii ai acestor Parchete, precum si procurorul-sef al DIICOT si adjunctii acestuia sunt numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

In ceea ce priveste propunerea de numire la Ministerul Public, fiind vorba de toate functiile, fie ca este vorba despre procurorul general, adjunct, sef DIICOT, sef DIICOT sau adjunctii, ministrul Justitiei a anuntat ca decizia trebuie luata de Sectia pentru Procurorul din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), la propunerea ministrului Justitiei.
“La Ministerul Public, toate functiile, fie ca e procuror general, adjunct, sef la DIICOT, la DNA, adjunctii dansilor, sa decida Sectia pentru Procurori in baza aceluiasi principiu din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justitiei, pe baza unei proceduri transparente, procurori care la randul lor trebuie sa aiba 10 ani de vechime efectiva in functia de procuror. Ce apare modificat aici? Faptul ca decide Sectia pentru Procurori, faptul ca propunerea vine de la ministrul Justitiei”, a declarat Tudorel Toader.
Tudorel Toader a anuntat ca o alta modificare vizeaza procedura de numire in functii de conducere la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Astfel, noile legi ale justitiei prevad ca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie se numeste de catre presedintele Romaniei, asa cum este si in prezent, insa modificarea consta in faptul ca propunerea nu o mai face plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ci Sectia pentru Judecatori a CSM, in ideea potrivit careia “pentru judecatori sa decida judecatorii, pentru procurori sa decida procurorii”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img