marți, 19 martie, 2024

Schimbari in procedura de angajare a medicilor si asistentelor. Cum se va da concursul

Distribuie:

Publicat:

Au loc schimbari in sistemul de sanatate. Mai bine zis, se modifica procedura de angajare a doctorilor si asistentelor, astfel incat concursul nu va mai fi organizat in fiecare spital in parte, ci trimestrial, la nivel regional.

In felul acesta vor fi eliminate nepotismele, crede ministrul Sanatatii, care vorbeste si de acordarea salariilor pe baza unor criterii de merit.

Medicii si asistentele care vor sa ocupe un post intr-un spital dau acum examen in institutia respectiva. Asa au aparut de multe ori discutii despre faptul ca aveau intaietate rudele si prietenii managerilor sau a altor cadre medicale. Tocmai de aceea Ministrul Sanatatii a anuntat infiintarea a 8 centre regionale care vor prelua posturile vacante de la unitatile sanitare, iar concursul va fi oganizat o singura data pe trimestru.

Subiectele vor fi publicate pe site-urile Directiilor de Sanatate Publica si vor fi sub forma de grila. Schimbarile vizeaza doar angajarea medicilor si a asistentelor, examinarea personalului auxiliar va ramane in unitatile sanitare.

Medicii trebuie sa studieze in jur de 2.000 de teste grila, iar la examen vor primi in jur de 60.

Sorina Pintea: ″Un act normativ care are la baza meritocratia. Eu cred ca e un foarte mare pas inainte si va elimina multe dintre suspiciunile care planeaza asupra angajarilor in sistemul de sanatate.″⁣

Ministrul Sanatatii a vorbit si despre indiferenta cu care sunt tratati pacientii, atunci cand ajung la spital inclusiv in stare grava.

Sorina Pintea: ″Pacient cu cardiopatie idiopatica, Targu Mures nu-l primeste pentru ca nu are acces la sala, Sibiul refuza pentru ca nu are cititor biotronic, acum nu e critic, dar poate deveni. Elias, pacient 89 de ani, hematom subdural, nu-l primeste nimeni in Bucuresti pentru ca nu sunt locuri in ATI, erau.”

Pentru a evita astfel de situatii, unii manageri au cerut ca salarizarea din sistem sa se faca in functie de competente si de modul in care medicii ingrijesc sau nu pacientii. Un doctor care vede 10 bolnavi intr-o zi are acelasi salariu ca unul care consulta 5.

Toate aceste schimbari vor intra in vigoare in urmatoarele luni.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img