joi, 25 aprilie, 2024

Schimbari MAJORE in Codul Fiscal! Vizati sunt toti romanii

Distribuie:

Publicat:

Din septembrie se reintroduce supaacciza la carburanti, iar de anul viitor se elimina impozitul pe dividende si impozitul pe venit platit de medici.

Se schimba din nou Codul fiscal. Iar noile masuri nu se aplica, asa cum prevede legea, dupa cel putin sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial, ci mult mai repede. Astfel, apar schimbari majore atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice. In timp ce unele masuri sunt prezente si in programul de guvernare, altele pot fi considerate surprize nu prea placute pentru romani.


Benzina si motorina se scumpesc

Cea mai importata decizie pare a fi cea legata de cresterea nivelului accizelor pentru carburanti. Astfel, de la 1 septembrie, acciza pentru benzina cu plumb va creste cu 22%, acciza pentru benzina fara plumb se va majora cu 24%, iar cea pentru motorina cu 14%. Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice justifica aceasta decizie prin faptul ca incasarile din accize au scazut in primul semestru al acestui an chiar daca vanzarile de carburanti au crescut si prin pretul mic al carburantilor in raport cu media Uniunii Europene. „In prezent, urmare analizei efectuate in ceea ce priveste nivelurile accizelor practicate de statele membre, se constata ca Romania are printre cele mai scazute niveluri ale accizelor, aproape de nivelurile minime prevazute de legislatia Uniunii Europene. Astfel, Romania a ajuns in iulie 2017 sa inregistreze cel mai mic pret al benzinei Euro-95 din Uniunea Europeana si al treilea cel mai mic pret pentru motorina”, sutin, in nota de fundamentare, reprezentantii Ministerului Finantelor. De la 1 ianuarie 2017, preturile carburantilor s-au redus ca urmare a eliminarii supraaccizei de 7 eurocenti/litru si a scaderii TVA cu un punct procentual. Reintroducerea supraaccizei inseama cresteri de preturi si afecteaza nivelul inflatiei.


Fara impozit pe dividende 

O alta modificare importanta este eliminarea impozitelor pe dividende pentru persoanele fizice si pentru dividendele date intre persoanele juridice romane. Este prevazuta, de asemenea, si scutirea de impozit pe venitul din dividende obtinut din Romania de persoanele fizice nerezidente si firmele straine, rezidente intr-un stat membru al UE sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie pentru eliminarea dublei impuneri. In prezent, dividendele se impoziteaza cu o cota de 5%, iar acest procent va trebui achitat si anul viitor de catre persoanele fizice nerezidente si firmele straine rezidente in alte jurisdictii.

 

Facilitati pentru medici

De la 1 ianuarie 2018, medicii nu vor mai plati impozit pe venit, indiferent daca veniturile sunt din salarii sau din activitati independente. Facilitatea ar avea menirea de a opri exodul medicilor spre statele europene care le ofera conditii mai bune de munca si de trai. 

Impozitul pe mijloacele de transport agricole va disparea, in timp ce terenurile agricole lucrate vor fi scutite de impozit. In schimb, cele nelucrate timp de doi ani la rand ar putea fi impozitate cu pana la 100 lei pe hectar, in conditiile stabilite prin hotarare a consiliilor locale.

In plus, s-au mai stabilit noi reguli privind incadrarea veniturilor din activitati independente, au aparut schimbari in ceea ce priveste impozitarea reprezentantelor firmelor straine, iar bancile nu mai pot deduce creantele vandute decat intr-o proportie de maximum 30%.

sursa: capital.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img