sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scut in jurul actualei conduceri ASF: Trebuie sa continue

Distribuie:

Publicat:

Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) este ingrijorata de schimbarile preconizate la nivelul conducerii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si considera ca politizarea excesiva pe acest subiect trebuie evitata, in interesul asiguratilor persoane fizice si juridice. Eliminarea tarifului de referinta nu se justifica, atat timp cat el nu reprezinta o piedica sau un plafon, ci doar un reper, iar tarifele reale sunt la jumatatea lui, asadar este clar ca piata functioneaza corect, subliniaza Augustin Hagiu, presedintele FORT.

Domnia sa a declarat: “Acum avem tarife la jumatatea celor de referinta, cu alte cuvinte piata poate sa ofere reduceri majore fata de tariful de referinta calculat de ASF. Ce nu functioneaza in contextul acesta?”.

Printr-un comunicat de presa, reprezentantii FORT au transmis: “Comisia Europeana (CE) a incercat, influentata de pozitia asiguratorilor, sa elimine functionarea tarifului de referinta din actuala lege RCA, insa actuala conducere a ASF s-a pozitionat corect, protejand unul din elementele cheie care au adus piata asigurarii obligatorii auto in starea actuala de echilibru. (…). La un an si jumatate de la intrarea in vigoare a noii legi RCA, orice schimbare la nivelul structurii de conducere a ASF, este cel putin nepotrivita, cu atat mai mult cu cat Comisia Europeana incearca prin orice mijloace sa determine revenirea la situatia din 2016, situatie ce a generat explozia tarifelor RCA pe segmentele transporturilor comerciale, dar si profituri uriase pentru asiguratori”.

Potrivit presedintelui FORT, Comisia Europeana a transmis o scrisoare de infringement Romaniei, ca urmare a pozitiei asiguratorilor de la noi din tara, din 2017, care s-au plans la CE ca s-a modificat legea RCA, iar ASF a trebuit sa modifice anumite prevederi legale. “Mie imi este teama, insa, ca, daca are loc o schimbare la nivelul conducerii ASF, Comisia Europeana va reveni si daca cei care vor veni in fruntea Autoritatii nu vor avea capacitatea si pregatirea celor pe care ii vor inlocui, s-ar putea sa ne tranteasca inapoi in 2016, cand acest tarif nu exista”. Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a declarat marti ca audierile candidatilor pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara au fost amanate pentru saptamana viitoare. Printre propunerile cunoscute pana acum se numara actualul presedinte al ASF, Leonardo Badea, si vicepremierul Viorel Stefan.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img