joi, 28 martie, 2024

Se face ancheta in cazul mortii Georgianei. Tanara gravida avea plamanii plini de infectie si creierul umflat, dar a fost tratata pentru durere

Distribuie:

Publicat:

Georgiana Cimpoi care urma sa devina pentru prima data mama putea fi salvata daca medicii de la spitalul din Roman ar fi trimis-o imediat la Iasi • Tanara care avea 27 de ani a fost transferata in stare critica, cand nu s-a mai putut interveni

Directia de Sanatate Publica (DSP) Iasi va face o ancheta dupa decesul Georgianei Cimpoi, transferata prea tarziu din Spitalul Municipal Roman pentru a mai putea fi salvata.

"S-a solicitat un punct de vedere de la cele trei spitale din Iasi si copii dupa documentele medicale. Directia de Sanatate Publica va face o cercetare, pentru ca ancheta ar trebui facuta la spitalul din Roman. De asemenea, s-a solicitat si raportul medico-legal de la Institutul de Medicina Legala din Iasi. Dupa ce vom avea toate documentele, se va intruni comisia de analiza profesionala a deceselor materne care va analiza cazul", a declarat Marius Voicescu, purtator de cuvant la DSP Iasi.

Ieri, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat in repetate randuri sa ia legatura cu directorul Directiei de Sanatate Publica Neamt, dar acesta nu a putut fi contactat, fiind in sedinta, dupa cum a spus secretara unitatii medicale.

Tanara, gravida in 21 de saptamani, care avea 27 de ani, a decedat in triajul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi. De la spitalul municipal Roman a fost transferata initial la Maternitatea "Elena Doamna" unde a ajuns in stare grava.

De aici a fost transferata imediat la Spitalul "Prof. Dr. Nicolae Oblu" (Neurochirurgie) din Iasi, deoarece gravida era confuza si nu existau probleme cu sarcina. Medicii neurochirurgi au declarat ca Georgiana Cimpoi era in stare foarte grava, in coma profunda si analizele medicale au evidentiat o infectie generalizata si edem cerebral, creier umflat. Fiind o infectie severa, gravida a fost dusa la Spitalul de Boli Infectioase, unde a facut stop cardio-respirator, fara a raspunde manevrelor de resuscitare.

Joi, 11 ianuarie 2018, medicii legisti de la Institutul de Medicina Legala din Iasi au stabilit ca tanara a decedat in urma unei infectii la ambii plamani si edem cerebral, urmand sa se faca si alte examene de specialitate.

Georgiana Cimpoi a fost internata in dimineata zilei de 8 ianuarie 2018 la Spitalul Municipal Roman, acuzand dureri de cap si varsaturi. La unitatea medicala nemteana, gravida a stat pana pe 9 ianuarie la ora 15:30, cand s-a decis transferul la maternitatea ieseana. Managerul Spitalului Municipal Roman, dr. Maria Andrici, a declarat ca tanara era somnolenta, dar constienta si cooperanta cand a plecat din spital cu ambulanta spre Iasi.

De asemenea, medicul Andrici a precizat ca pe perioada spitalizarii gravida a primit tratament cu antalgice, pentru cefalee, de hidratare si dexametazona. In spitalul din Roman i s-a facut un examen Computer Tomograf care a evidentiat un edem cerebral discret, gravida fiind consultata atat de un medic infectionist, cat si de un medic neurolog, dupa cum a sustinut managerul Maria Andrici.

Cat a stat internata la Roman niciunul dintre medici nu a vazut plamanii plini de infectie, probabil de la o pneumonie bilaterala si acel edem cerebral discrect a fost pur si simplu ignorat, desi ar fi trebuit sa reprezinte un semnal de alarma. Georgiana Cimpoi a fost transferata prea tarziu la un medic specialist din Iasi, cand era la limita dintre viata si moarte. Tanara s-a adresat inca de pe data de 5 ianuarie 2018 medicului obstetrician, dr. Ana Maria Apetrei, pentru control de specialitate si a fost trimisa atunci la domiciliu.

Acelasi medic a decis internarea pe 8 ianuarie si s-a ocupat de pacienta pe perioada spitalizarii. Medicul Ana Maria Apetrei isi desfasoara activitatea in sectia de obstetrica-ginecologie de la Spitalul Municipal din Roman. Daca ar fi fost trimisa la Iasi in dimineata zilei de 8 ianuarie 2018, tanara care urma sa devina pentru prima data mama poate ar fi trait. Georgiana Cimpoi suferea de o boala ereditara, distrofie musculara Duchenne, care nu avea nicio legatura cu infectia dupa cum au precizat medicii din Iasi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img