vineri, 29 martie, 2024

Se ieftinesc carburantii

Distribuie:

Publicat:

De la 1 ianuarie 2017, daca fortele politice nu vor opera vreo modificare, vor scadea si accizele la carburanti si nivelul TVA. Romania va urca puternic in clasamentul statelor europene cu cei mai ieftini carburanti. Asta daca actualul Guvern nu va pune in practica intentia de a taxa carburantii ca sa compenseze desfiintarea timbrului de mediu.

In momentul actual, pretul mediu al benzinei este, in Romania, fara taxe (adica fara accize si TVA) de 2,17 lei pe litru, iar al motorinei de 2,27 lei pe litru, potrivit datelor statistice din Oil Bulletin, serviciul de statistica al Comisiei Europene. Dupa ce se aplica acciza actuala si cota actuala de TVA de 20%, litrul de benzina ajunge, la pompa, 5,04 lei, iar cel de motorina 5 lei.

Vezi si: Anunt de ultima ora pentru toti soferii din Romania! Taxa auto va fi inlocuita!

De la 1 ianuarie insa, taxele ar trebui sa scada, potrivit actualului Cod Fiscal, modificat anul trecut. Astfel, supraacciza de 7 eurocenti pe litru ar urma sa fie eliminata din acciza totala, iar cota de TVA urmeaza sa scada cu un punct procentual, de la 20%, la 19%.

Potrivit calculelor ECONOMICA.NET, daca s-ar aplica noile taxe la actualul pret al carburantilor, fara taxe, ar rezulta un pret al benzinei, la pompa, de 4,55 lei, iar motorina ar urma sa coste 4,52 lei pe litru. Ar rezulta, asadar, o ieftinire de aproximativ 50 de bani pe litru la benzina si motorina.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img