joi, 18 aprilie, 2024

Se organizeaza un nou protest impotriva defrisarilor ilegale

Distribuie:

Publicat:

Un nou protest fata de defrisarile abuzive va avea loc duminica, in centrul Capitalei, unde organizatorii vor prezenta o lista de revendicari, intr-o incercare de a salva padurile de la taierile ilegale.

Manifestatia, care este organizata de mai multe ONG-uri, printre care Uniti Salvam, Greenpeace Romania, World Wild Fund Romania, Coalitia de Mediu din Romania si altele, va fi organizata in Piata Universitatii, incepand cu ora 17.00.

Protestul este vazut de catre activisti “ca final al manifestarilor dedicate Zilei Mondiale a Mediului si corolar al campaniei incepute cu marele mars din 9 mai 2015”, se arata pe pagina de Facebook a evenimentului, Marsul pentru Padure 2015 (Ziua Mediului).

“Atragem atentia factorilor de decizie politica din tara noastra asupra faptului ca nu mai suntem dispusi sa toleram continuarea jafului din padurile Romaniei, paduri care adapostesc ultimele farame de natura salbatica”, se precizeaza in documentul care contine revendicarile activistilor de mediu.

In continuare, asociatiile le cer autoritatilor sa combate taierile ilegale. Aceasta misiune poate avea succes, sustin activistii prin imbunatatirea implementarii programului “Radarul Padurilor”, mai ales a controlului efectiv in teren si o monitorizare riguroasa.

O alta revendicare importanta a ONG-urilor este deblocarea miilor de dosare de coruptie din domeniul forestier si cercetarea de urgenta a tuturor celor responsabili de taieri ilegale, transportul lemnului fara documente, braconaj, retrocedari ilegale, licitatii trucate si multe alte infractiuni.

Totodata, Guvernul ar mai trebui, in opinia activistilor de mediu, sa intareasca institutiile cu atributii de control in silvicultura, sa confiste utilajele si mijloacele de transport ale infractorilor si contravenientilor silvici.

Printre alte revendicari se mai numara si faptul ca in Codul Penal ar trebui introdus un capitol dedicat infractiunilor impotriva mediului, iar in Ministerul Public este necesara infiintarea unei structuri care sa investigheze taierile ilegale, retrocedarile ilegale, precum si deturnarea retrocedarilor de la proprietarii indreptatiti catre diverse grupuri infractionale.

Noul miting vine in contextul in care luna trecuta au fost organizate ample proteste in mai multe orase din tara, inclusiv in Bucuresti, fata de defrisarile ilegale.

Ulterior, presedintele Klaus Iohannis a decis ca problematica despaduririlor abuzive sa fie inclusa pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte CSAT, unde institutiile competente trebuie sa prezinte materiale care sa ilustreze cat mai bine amploarea fenomenului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img