miercuri, 24 aprilie, 2024

Se RUPE coaliția? Varujan Vosganian o face praf pe Viorica Dăncilă: ‘Eficiența unei guvernări a devenit kilometrul de autostradă construită, nu creșterea PIB’

Distribuie:

Publicat:

Deputatul ALDE, Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al partidului, i-a trimis premierului Viorica Dăncilă o interpelare în care afirmă că eficiența unei guvernări a devenit kilometrul de autostradă construită, nu creșterea PIB, a veniturilor sau a numărului locurilor de muncă create.

„Cifrele statistice ne dovedesc, prin creșterea produsului intern brut, a pensiilor și salariilor nete, a numărului de locuri de muncă precum și prin scăderea corespunzătoare a șomajului, prin reducerea decalajelor în ce privește puterea de cumpărare față de media Uniunii Europene, că România înregistrează o perioadă de dezvoltare economică și de creștere a nivelul de trai. În ultima vreme, însă, doamnă Prim-ministru, observăm că, în rândul opiniei publice, eficiența guvernării nu se mai măsoară prin procentele de creștere a produsului intern brut sau a veniturilor reale, nici prin numărul locurilor de muncă nou create sau prin apropierea parității puterii de cumpărare de media europeană. Unitatea de măsură a eficienței guvernării a devenit kilometrul de autostradă”, a scris deputatul ALDE, Varujan Vosganian, într-o interpelare pe care i-a adresat-o premierului Viorica Dăncilă.

Purtătorul de cuvânt al ALDE spus că fără demararea efectivă a lucrărilor la autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, locuitorii din Moldova vor fi dificil de convins că Guvernul „merită prețuirea și încrederea lor”.

„În această privință, trebuie să vă mărturisesc că Autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș se încadrează perfect în acest nou canon al guvernării. Aici, în Moldova, tema acestei autostrăzi revine obsesiv în orice discuție despre calitatea actului de guvernare. Fără demararea efectivă a lucrărilor la această autostradă, va fi destul de dificil să convingem locuitorii Moldovei că Guvernul și-a îndeplinit promisiunile făcute în campania electorală și că, în consecință, merită prețuirea și încrederea lor”, a menționat Varujan Vosganian.

Deputatul a adăugat că emiterea unei HG privind aprobarea studiului de fundamentare pentru autostradă „este extrem de puțin”.

„Coaliția de guvernare PSD – ALDE și-a manifestat în mod explicit voința politică de a susține construirea acestei autostrăzi. În Planul de acțiune al Guvernului pentru perioada septembrie – decembrie 2018 se menționează adoptarea unei Hotărâri de Guvern pentru aprobarea studiului de fundamentare. Ca un prim pas este foarte bine, deși vă reamintesc că astfel de studii s-au mai făcut dar, nefiind urmate de acțiuni concrete, au devenit inutile. Acest prim pas e bun, cum spuneam, dar pentru nivelul așteptărilor ca și pentru necesitățile urgente de a scoate Moldova din izolare economică, este extrem de puțin. Vă solicit, doamnă Prim-ministru să ne prezentați un program pe termen mediu, cel puțin până la sfârșitul anului 2020, care să cuprindă angajamentele Guvernului în ce privește demararea efectivă a autostrăzii. Potrivit unui astfel de program, tronsoanele realizate până în anul 2020 ar putea să deservească cel puțin distanța Iași – Pașcani, cu centurile ocolitoare aferente”, a precizat Vosganian.

El i-a cerut premierului o întâlnire pe această temă cu parlamentarii din opt județe ale Moldovei.

„Vă rog, de asemenea, având în vedere numărul important de obiective din regiunea Moldovei care figurează în Programul de Guvernare, să acceptați invitația noastră, a parlamentarilor din cele opt județe ale Moldovei, de a ne prezenta la Iași (sau, la alegerea dvs., în capitala altuia dintre cele opt județe ale Moldovei) investițiile din regiune ce urmează să fie incluse în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2019”, a conchis Vosganian.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img