vineri, 29 martie, 2024

Se schimba modul de facturare a gazelor. Ce trebuie sa stie toti romanii

Distribuie:

Publicat:

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a schimbat metodologia de recunoastere a costurilor de achizitie a gazelor naturale furnizate consumatorilor alimentati in regim reglementat. Teoretic, consumatorii vor plati cel mai mic pretposibil. 

Furnizorii de gaze naturale care alimenteaza consumatorii casnici vor beneficia de noi reguli in ceea ce priveste pretul de achizitie al gazelor pe care le furnizeza clientilor lor, pret care este transferat in facturile tuturor consumatorilor casnici, potrivit unui proiect de ordin.

ANRE a stabilit o noua metodologie de recunoastere a acestor costuri, in incercarea de a crea un impact cat mai mic in facturile finale ale consumatorilor, fie ca este vorba despre gaz cumparat prin contracte bilaterale, din productia interna sau din import, fie ca este vorba despre gaze cumparate prin bursa sau extrase din depozitele in care a fost inmagazinat.

In mare, regula este simpla. ANRE va recunoaste cel mai mic pret dintre pretul efectiv de achizitie al furnizorului si pretul mediu al pietei de gaze. Iata ce scrie in ordin: 

"In costurile de achizitie realizate de catre furnizorii care asigura consumul clientilor finali din piata reglementata, fie prin achizitie directa, fie prin mandatarea unui alt furnizor, ANRE recunoaste preturile de achizitie a gazelor naturale, dupa cum urmeaza:

• pentru gazele naturale achizitionate lunar de catre titularul de licenta din surse curente (intern/import):

• pentru gazele naturale achizitionate lunar de catre titularul de licenta din surse curente (intern/import) prin contracte bilaterale, destinate acoperirii consumului curent/inmagazinarii pentru intregul portofoliu de clienti, este recunoscut cel mai mic pret dintre:

(i) pretul mediu ponderat realizat de catre titularul de licenta pentru toate cantitatile achizitionate, cu livrare in luna analizata, prin contracte bilaterale (intern/import), conform documentelor justificative transmise, si

(ii) pretul mediu ponderat realizat pe intreaga piata de gaze naturale de catre toti titularii de licenta pentru cantitatile achizitionate, cu livrare in luna analizata, prin contracte bilaterale (intern/import), conform raportarilor lunare transmise ANRE de catre acestia".

Acelasi mecanism se va aplica si in cazul pretului pentru gazul extras din inmagazinari, al pretului cel mai mic, iar pentru cantitatea de gaze cumparata de pe bursa, se recunoaste pretul mediu la care a fost cumparat efectiv gazul. "…pentru gazele naturale achizitionate lunar de catre titularul de licenta din surse curente (intern/import), prin tranzactii angro pe piata centralizata, destinate acoperirii consumului curent/inmagazinarii pentru intregul portofoliu de clienti, este recunoscut pretul mediu ponderat realizat de catre titularul de licenta pentru toate cantitatile achizitionate, cu livrare in luna analizata, prin tranzactii angro pe piata centralizata, conform raportarilor lunare transmise ANRE de catre acestia", mai scrie in proiectul ANRE.

Din primavara anului trecut, piata de gaze naturale a fost partial liberalizata pentru consumatorii casnici. Astfel, ANRE nu mai poate impune (reglementa) pretul de achizitie al gazelor pentru populatie, ci doar avizeaza acest pret, pe baza mecanismului de mai sus. Celelalte componente ale facturii de gaz, adica tarifele de transport si distributie sunt reglementate de stat (doar tariful de furnizare este 100% liberalizat) iar pretul final al gazului livrat populatiei ramane si el reglementat de ANRE. Mecanismul va fi aplicat pana in anul 2021.

sursa: economica.net

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img