marți, 19 martie, 2024

Se traia mai bine pe vremea lui Ceausescu? Ce preturi aveau alimentele atunci si acum

Distribuie:

Publicat:

Pe vremea lui Ceausescu traiam mai bine, auzim adesea de la bunici si parinti. E vremea acum sa comparam preturile de atunci, cu cele de acum. Rezultatul e socant.

Statul te lua de mana de pe strada si iti gasea de munca, iti dadea o casa si te ajuta sa intri in randul clasei muncitoare. Aveai un salariu asigurat, o dacie 1300 si un concediu de doua ori pe an – la mare si la munte! Este repertoriul pe care il auzim tot mai des in ultimii 30 de ani –  pe vremea lui Ceausescu se traia mai bine. Dar oare asa este? 

Am plecat de la un calcul facut de colegii de la Romania Libera, si am ales cateva alimente de baza. Le am comparat pretul, de azi si de acum 30 de ani, din epoca de aur! 

Bani erau, dar romanul nu prea avea ce sa cumpere cu ei. Alimentarile erau goale, zaharul si uleiul costau dublu fata de astazi si nu se dadeau decat cu ratia!

Apartamentele erau repartizate in cartierele marginase , asa zis muncitoresti si mobilate cam toate in acelasi stil. Nu lipseau covoarele si perdele grele pentru care plateam trei salarii si se faceau liste lungi de asteptare. Pentru un televizor Elcrom dat pe sub mana in magazin, romanul platea in comunism 9.750 lei. Astazi, un televizor LCD nu sare de 700 de lei. 

O femeie isi aduce aminte ca ieri, ziua in care si a cumparat apartamentul cu doua camere din cartierul Rahova. La o cafea cu vecina, batrana recunoaste ca de la revolutie nu a mai cumparat un ac, si tot ce are e de pe vremea lui Ceausescu.

In fata blocului, vecinul de la doi mestereste la batrana lui Dacie. Omul priveste sentimental la masina care i-a fost companion prin cei mai fumosi ani ai vietii. Mai o sarma legata la teava de esapament, mai o tabla batuta cu ciocanul, sau un motor tinut sub lacat, romanul de rand tinea la masina familiei, ca la ochii din cap! 

Si am mai mostenit ceva de pe vremea raposatului…”Relatiile” , adica pilele de astazi, care erau sfinte! Oricine avea o cunostinta sau o ruda care , contra unui “ciubuc” punea o vorba buna la partid sau avea grija sa te treaca mai in fata pe lista de asteptare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img