joi, 28 martie, 2024

SECRETELE din spatele unei mega-afaceri care a saracit Iasul. Corporatia care a pus in genunchi Primaria Iasi poate executa silit terenuri publice de 15 milioane euro – FOTO

Distribuie:

Publicat:

Contractul semnat intre sefii Primariei Iasi si francezii de la Veolia reprezinta unul dintre cele mai paguboase contracte facute in istoria recenta a municipiului Iasi • Afaceristii francezi, cercetati penal de DNA pentru coruptie si dare de mita, au venit in anul 2012 la Iasi cu 200 mii euro si au preluat intreg sistemul de productie si distributie a energiei electrice din care scot profituri uriase • Ca sa fie siguri ca nu va pierde nimic, corporatia franceza si-a luat garantii terenuri din domeniul public al municipiului Iasi in valoare de aproape 15 milioane euro, pe care le pot executa silit daca intampina probleme financiare • Un caz asemanator s-a petrecut la Alba Iulia, acolo unde municipalitatea este executata silit de compania franceza • Directia Nationala Anticoruptie urmareste drumul spagilor date de sefii Veolia Romania directorilor si persoanelor influente din administratiile publice locale

Cel mai pagubos contract din istoria recenta a Iasului este intelegerea facuta intre Primaria Municipiului Iasi si compania franceza Veolia in momentul concesionarii serviciului public de termoficare al orasului. Intelegerea a fost facuta in conditii suspecte in anul 2012, atunci cand CET SA Iasi nu mai putea continua activitatea de productie pentru ca nu mai putea achizitiona combustibil din cauza datoriilor de 650 milioane lei.

La vremea respectiva, corporatia franceza Veolia a venit la Iasi cu o suma de 200.000 euro pentru achizitia de combustibil, iar Primaria Iasi a pus la dispozitie intreg sistemul CET SA, adica cele doua Centrale Electrice de Termoficare din Tudor Vladimirescu si Holboca, terenurile aferente, instalatiile de productie si distributie, punctele termice, precum si toata infrastructura necesara producerii si distributiei de energie termica si electrica.

Contractul a fost incheiat in asa fel incat compania franceza si-a luat toate masurile de siguranta ca nu va iesi in pierdere, iar pentru asta a obligat sefii Primariei Iasi sa ofere garantie mai multe bunuri imobile in valoare totala de aproape 60 milioane lei (vezi facsimil). Practic, Veolia a impus in contractul de delegare a gestiunii serviciului de termoficare un termen conform caruia va putea executa silit Primaria Iasi de bunurile imobiliare daca ajung la datorii de 20 milioane lei.

Este vorba despre un teren aflat pe Ses Bahlui, strada Cicoarei, T39, parcelele 1741, 1740, 1726, 1732, 1735 si T40, parcelele 1742, 1743, 1739, 1738, 1734, 1736, DS 1234, 1737 in suprafata de 460.000 mp, a carui valoare este de 29.461.200 lei. Totodata, a fost pus garantie si terenul din strada Cicoarei T 56, parcela A2261, in suprafata de 282.800 mp, a carui valoare este de 20.707.300 lei. Cel de-al treilea imobil pus garantie de Primaria Iasi este pe Ses Bahlui, strada Cicoarei, Y56, parcela PS 1771, in suprafata de 152.400 mp, a carui valoare este de 9.022.700 lei.

 

Veolia a pus mana pe terenurile municipalitatii din zona Cicoarei

Ca sa execute silit aceste terenuri in valoare totala de aproape 60 milioane lei, Veolia Energie Iasi nu trebuie decat sa inregistreze probleme financiare si sa ajunga la un prag al datoriilor de 20 milioane lei. Pentru a fi siguri de aceasta garantie, compania franceza a incheiat chiar un contract de ipoteca imobiliara pentru imobilele respective, iar municipalitatea ieseana le poate folosi doar cu acordul Veolia/Dalkia. Practic, ca sa puna mana pe terenurile respective, iesenii trebuie sa inregistreze restante de 20 de milioane lei catre Veolia Energie Iasi. 

"Debitorul ipotecar (Primaria Iasi – n.r.) nu poate concesiona sau transmite niciun drept sau obligatie rezultand din Contractul de Ipoteca fara acordul prealabil al Dalkia. Dalkia poate cesiona ipoteca sau rangul acesteia din acest Contract de Ipoteca, atat impreuna cu obligatiile garantate, cat si separat. In cazul in care oricare dintre imobilele ipotecate este distrus, deteriorat ori i se diminueaza valoarea din culpa debitorului ipotecar, Dalkia va putea solicita debitorului sa furnizeze garantii suplimentare, in vederea acoperirii valorii imobilelor ipotecate", se arata in Contractul de Ipoteca semnat intre Primaria Iasi si Dalkia Termo Iasi.

Parcurs suspect de la profit la pierderi

De specificat faptul ca, sistemele de productie a energiei in cogenerare de inalta eficienta sunt cele mai profitabile daca sunt administrate corect. Dupa prima iarna in care a functionat la Iasi, adica la data de 30 ianuarie 2013, Dalkia Termo inregistra un profit de 2.213.658 lei. Cu toate ca, din acel moment, costurile de productie au fost reduse la jumatate fata din perioada CET SA odata cu concedierea a peste 650 de angajati, iar pretul gigacaloriei a fost majorat cu 60 la suta, Veolia a raportat pierderi financiare constante. Practic, pentru anul fiscal 2013, Veolia Iasi a raportat pierderi de 12.775.840 lei (vezi facsimil) si a continuat sa raporteze pierderi cuprinse intre 2 si 4 milioane de lei anual, iar asta la venituri de peste 100 milioane de lei anual. Este greu de crezut ca Veolia Energie Iasi inregistreaza pierderi atat de mari, iar conducerea Veolia este suspectata ca face diverse manevre financiare care sunt specifice marilor corporatii de a scoate profitul din tarile subdezvoltate pentru a-l transfera in tara-mama.
Aceste raportari fiscale se fac in conditiile in care, conform contractului de delegare, Primaria Iasi trebuie sa primeasca o redeventa de 0,3 la suta din cifra de afaceri anuala a Veolia Energie Iasi SA, asta in conditiile in care, in vremea CET SA, municipalitatii ii revenea o redeventa de 10 la suta din cifra de afaceri. Actionariatul societatii iesene este format din Veolia Energie România SA cu 90 la suta din actiuni si Municipiul Iasi cu 10 procente din actiuni.

 

Caz asemanator la Alba Iulia, acolo unde Veolia executa silit municipalitatea

Un contract asemanator a fost incheiat de Veolia si cu municipalitatea din Alba Iulia, acolo unde compania franceza a dat in judecata Primaria Alba Iulia pentru a prelua o garantie de aproape 60 milioane lei. La preluarea sistemului din Alba de catre Dalkia, se alimentau 16.640 de apartamente si 457 de agenti economici. Dupa cativa ani de servicii, au mai ramas racordate la sistemul centralizat doar 55 de apartamente intr-un singur bloc din oras, precum si Tribunalul Alba.  Reprezentantii Primariei Alba Iulia au precizat ca niciodata nu au avut un contract mai pagubos, pentru ca Dalkia a emis o factura de 3,3 milioane lei in conditiile in care nu mai existau clienti in sistem, iar municipalitatea a refuzat sa plateasca. Drept urmare, Veolia a dat in judecata primaria pentru a o executa silit de garantia ipotecara de aproape 60 milioane lei.

De mentionat si faptul ca, francezii de la Veolia au incasat ilegal 2 milioane de euro pentru productia de energie electrica in cogenerare, desi acesti bani trebuiau sa revina Primariei Iasi. Practic, in momentul in care 30 procente dintre clienti se debranseaza, falimentul se apropie pentru ca, de regula, un numar la fel de mare de clienti ramane racordat, pentru ca nu au bani sa investeasca intr-o centrala termica, dar nici sa plateasca facturile si restantele catre sistemul centralizat. La nivelul Iasului, mai bine de 80 la suta dintre consumatori s-au debrasat de la sistemul centralizat de incalzire.

Profitul companiei Veolia in Romania este de aproape 13 ori mai mare decat reuseste sa scoata in toate celelalte tari ale lumii. La încasari de circa 750 milioane de lei, profitul net al companiei a fost de 140 milioane lei pe parcursul anului trecut. In schimb, la nivel mondial, compania franceza Veolia are o profitabilitate generala de circa 1,4 la suta din cifra de afaceri. Cu alte cuvinte, cea mai buna afacere a francezilor de la Veolia este desfasurata in Romania, fiind chiar de peste 13 ori mai profitabila decat oriunde in lume.

 

Francezii se folosesc de un sistem care nu le apartine

Operatorul de termoficare al orasului, SC  Veolia Energie Iasi SA, nu este proprietarul celor doua Centrale Electrice de Termoficare din Iasi. Veolia Energie foloseste CET in mod abuziv deoarece bunurile care compun instalatia de productie si transport a energiei apartin, de fapt, actionarilor din cadrul CET SA. La infiintarea societatii comerciale SC CET Iasi SA, Municipiul Iasi a adus, ca aport, un anume patrimoniu.

Drept urmare, Primaria Iasi detine dupa infiintarea noii societati, conform legilor comerciale, un anumit numar de actiuni, dar nu totalitatea lor. Prin metode doar de ei stiute si in conditiile unor datorii ale CET SA de circa 650 milioane lei, sefii din Palatul Roznovanu au reusit atunci sa instraineze unui tert (Veolia Energie/Dalkia Termo-Iasi) bunuri care nu le apartin. In acest fel, contractul aduce prejudicii celorlalti creditori de buna-credinta, inclusiv fosti salariati sau statul roman, inscrisi la masa credala si care trebuie sa primeasca peste 600 milioane de lei in urma insolventei CET SA. Fostul administrator special al CET a fost inlaturat si schimbat de sefii Primariei Iasi imediat dupa ce a cerut dreptul de proprietate asupra bunurilor.

Practic, s-a incheiat un contract de delegare de gestiune cu un tert, fara ca niciunul dintre acestia sa fie proprietarul de drept al bunurilor respective, mai ales ca exista un proces pe rol in acest caz. In aprilie 2012, cand a aparut o oportunitate unica, exact inainte de privatizarea termocentralelor, sefii din Primaria Iasi s-au intors la 180 de grade si au dat in judecata CET SA, pretinzand ca o serie de bunuri din patrimoniul CET-ului sunt de fapt in proprietatea Primariei Iasi.

Practic, sefii Primariei Iasi au oferit doua unitati de productie de energie termica si electrica, ce aduc venituri de cateva milioane lei anual, care nu le apartineau, catre o firma privata care are drept de exploatare a instalatiilor vreme de 20 de ani.

 

Sefii Veolia au dat spaga pentru a mari tarifele platite de populatie

Directia Nationala Anticoruptie a demascat drumul spagilor date de sefii Veolia Romania directorilor si persoanelor influente din Primaria Bucuresti pentru a majora fara temei pretul apei si canalizarii platit de populatia capitalei. Apa Nova, firma administrata de Veolia, a cumparat "bunavointa" unor televiziuni pe sume "importante" pentru ca posturile TV sa nu relateze despre aspecte negative din activitatea companiei, potrivit motivarii instantei de judecata. Martorul care a dat declaratii la DNA Ploiesti a prezentat numele a patru societati care controleaza patru posturi, si anume Realitatea TV, Antena 3, B1 TV si Romania TV, care primeau bani de la Veolia/ApaNova prin intermediul SC Avatar SRL.

In momentul privatizarii CET SA Iasi catre compania franceza Veolia, pretul gigacaloriei a fost majorat cu 60 de procente. Veolia Energie Iasi are contracte de publicitate cu mai multe publicatii si televiziuni din Iasi, care au evitat subiectele negative legate de activitatea suspecta a societatii. Sume lunare de aproximativ 2.000 de euro au fost platite de Veolia invlusiv unor apropiati ai sefilor din Primaria Iasi, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Iulian Micu.

Responsabil pe relatiile de comunicare in Palatul Roznovanu, acesta este considerat ca fiind un personaj cheie in momentul in care s-au organizat intalnirile dintre afaceristii francezi si sefii primariei. Iulian Micu nu a putut fi contactat telefonic pentru a explica modul in care incasa bani de la compania franceza.

"Nu vreau sa mai aud in viata mea de Veolia", a spus Ana Maria Icatoiu, fostul director comercial al Veolia Energie Iasi, care a decis sa paraseasca functia in urma cu un an, asta la scurt timp dupa ce DNA a facut public dosarul Veolia si ApaNova de la Bucuresti.
Directia Nationala Anticoruptie ar trebui sa se autosesizeze in cazul personajelor din administratia publica locala care au primit bani de la Veolia.

 

Un puscarias se ocupa de imaginea Veolia

Banii iesenilor ajung la diverse firme din Bucuresti care se ocupa de imaginea Veolia. De exemplu, firma The Group este cea care se ocupa de tot ce inseamna imagine si marketing pentru Veolia. Problema este ca unul dintre fondatorii acestei firme, Bogdan Nicola, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 2 ani si sase luni de închisoare pentru cumparare de influenta. Decizia, pronuntata în 2014, nu este definitiva, putând fi atacata la Curtea de Apel.

În plus, atunci instanta a dispus mentinerea controlului judiciar în cazul lui Bogdan Nicola, potrivit paginademedia.ro. Bogdan Nicola este fratele Mihaelei Nicola, amândoi fondatori ai grupului de companii de comunicare, The Group, alaturi de Zoltan Szigeti.
Directia Nationala Anticoruptie a decis în vara anului 2013 trimiterea în judecata a lui Bogdan Nicola alaturi de alte cinci persoane. Potrivit unui comunicat emis de institutie la momentul respectiv, Bogdan Nicola ar fi platit 10.000 de euro pentru obtinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) necesar construirii unui imobil.

In aceste conditii, nici nu este de mirare ca facturile iesenilor sunt umflate cu procente cuprinse intre 20 si 30 la suta lunar, din moment ce o parte din bani ajung la firme din Bucuresti, controlate de oameni condamnati la puscarie. Alaturi de Bogdan Nicola, fondatorii firmei The Group sunt Mihaela Nicola si Zoltan Szigeti.

Grup infractional organizat?

Din cate se pare, compania franceza a pus la cale un adevarat grup infractional in Romania. Pe langa problemele foarte mari de la Iasi, Veolia este puternic contestata si la Ploiesti, si la Bucuresti, acolo unde francezii au dat lovituri financiare pe seama facturilor uriase platite de oameni. De exemplu, este de notorietate faptul ca grupul francez de utilitati Veolia Environnement, compania-mama a Apa Nova Bucuresti, este investigat de Departamentul de Justitie al Statelor Unite si de US Securities and Exchange Commission, institutia de reglementare si supraveghere a pietei de capital din SUA pentru posibile încalcari ale legislatiei federale americane, informeaza Profit.ro.

Investigatia are legatura cu faptele anchetate de Directia Nationala Anticoruptie din România într-un dosar deschis în 2015. În aceasta cauza, mai multe persoane, inclusiv doi fosti sefi ai Apa Nova, dar si compania, sunt urmarite penal pentru trafic de influenta, luare de mita, violarea vietii private, evaziune fiscala si spalare de bani.

DNA si DIICOT ar trebui sa ancheteze si modul in care Veolia Energie Iasi (actuala denumire a Dalkia) a preluat contractul de furnizare si producere a energiei termice in Iasi.

In perioada urmatoare, vom prezenta dovezi clare despre abuzurile facute de Veolia la Iasi, despre modul cum francezii s-au imbogatit din banii iesenilor! Daca si voi aveti probleme cu furnizorul de energie termica Veolia Energie Iasi, daca si voi ati primit facturi inexplicabil de mari la incalzire sau aveti nemultumiri legate de operatorul de termoficare, trimiteti sesizarea voastra la adresa sesizari-veolia•bzi.ro sau stiri•bzi.ro. Vom reveni!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img