joi, 28 martie, 2024

Secretul “rusinos” al tuturor barbatilor

Distribuie:

Publicat:

In trecut, barbatii isi construiau reputatia lor prin a faptul ca indeplineau rolul de cap al unei gospodarii. ”Barbatii nu vorbesc despre corpurile lor. Am auzit de multe ori aceasta obiectie, mai ales cand vorbim despre prostata sau cancer testicular”, a declarat Jennifer Evans, lector superior de Istorie la Universitatea Hertfordshire din Marea Britanie.

Barbatii din secolele XVII si XVIII aveau aceleasi reticente in ce priveste discutiile despre necazurile lor fizice. Medicii mentionau faptul ca acestia isi negau sau ascundeau bolile lor, cauza fiind jena. Potrivit lui Jennifer Evans, acest lucru este valabil si astazi, in special in domeniul sanatatii sexuale masculine. 

In trecut, barbatii isi construiau reputatia lor prin a faptul ca indeplineau rolul de cap al unei gospodarii, de a fi tata, care confirma virilitatea si, de asemenea, prin practicarea filantropiei, spiritualitatii si paternitatii sociale. Pentru a sprijini acest lucru, corpul unui barbat era de asteptat sa fie puternic si bine pus la punct. Sanatatea sexuala si conditiile genitourinare ar putea submina astfel masculinitatea aparenta a unui om. Cei care sufereau de tulburari, cum ar fi pulutiile nocturne (pierderea involuntara a materialului seminal in timpul somnului), de exemplu, au fost considerate un exemplu de lipsa de auto-control.

John Muys  a scris in 1686 un tratat despre chirurgie in care era inclusa povestea unei tinere virgine, indraznete, care si-a umilit mirele in noaptea nuntii, cand a vazut hernia acestuia. Ea s-a plans ca “un astfel de organism dezechilibrat [nu ar fi putut] satisface o fecioara in floarea varstei” si a sustinut ca ea ar fi ales sa moara mai degraba decat sa traiasca cu noul ei sot. Muys a remarcat faptul ca sotul a trebuit sa-i “demonstreze” ca e “un om suficient”, lasand-o insarcinata cu gemeni. Hernia acestui om a permis sotiei sale sa se planga si sa rastoarne ierarhia de gen a gospodariei. Chirurgul francez Ambroise Paré a afirmat in legatura cu acest caz: “Ranile testiculelor si ale altor parti genitale trebuie sa fie tratate cu atentie, deoarece acestea sunt instrumente necesare pentru conservarea speciilor… dar si pentru mentinerea linistii in casa”.

Theodore Mayerne, medicul regelui James I, a inregistrat povestea unui om care a suferit o serie de afectiuni genito-urinare, inclusiv ulcere si fistule. El a mentionat ca in urma tratamentului “acest domn se bucura de o sanatate perfecta, chiar daca pacientul inca suferea de o mancarime dureroasa atunci cand urina si pierdea materie seminala, de fiecare data cand urina”. Prin acest gest, medicii nu numai ca au subliniat propriile abilitati de vindecatori, dar au si incurajat oamenii sa caute ajutor medical.

Bolile venerice au provocat multa rusine si jena, iar cei care au scris despre cazurile medicale au observat ca oamenii au ascuns mereu starea lor. John Marten a scris, la inceputul secolului XVIII, ca “la majoritatea barbatilor le e rusine si pare ca-s batjocoriti de slabiciunile lor”. Si Richard Wiseman, chirurg in armata regala in timpul Razboiului Civil din Anglia, de la jumatatea secolului al XVII-lea, a participat la mai multe situatii in care pacientilor le-a fost profund rusine de starea lor. Unul, atunci cand Wiseman l-a interogat cu privire la natura bolii sale, “a negat ca este bolnav si o zi sau doua dupa a fugit din locuinta sa pentru a evita descoperirea necazului lui. Mutarea la doua mile distanta evident ca nu a ajutat, asa ca in cele din urma pacientul a trebuit sa urmeze un tratament pentru variola.”

In mod similar, mai multe notite sugereaza ca si in trecut barbatii minimalizau gravitatea conditiilor, pentru a evita o intalnire cu medicul.

Poate surprinzator, au existat si unele conditii in care oamenii discutau deschis si liber. Mathew Purmann a remarcat faptul ca in secolul al 17-lea, Baronul Van Horst, locotenent-colonel al Trupelor din Hannover, chiar si-a pastrat pietrele din vezica urinara si avea o mica cutie plina de pietre unghiulare, ovale si rotunde de marimea unui bob de mazare.

”Departe de a fi o problema moderna, relatia complexa la barbati in raport cu sanatatea lor sexuala, reproductiva si genito-urinara are o istorie lunga. Medicii de atunci, ca si cei de astazi, au cautat modalitati de a face oamenii sa se simta mai confortabil in propria piele si au incercat sa-i incurajeze sa-si exprime preocuparile si sa caute ajutor medical in timp util”, afirma Jennifer Evans.

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img