joi, 28 martie, 2024

Sedentarismul reduce viata cu 8 ani

Distribuie:

Publicat:

Nu exista un stil de viata mai nociv decat sedentarismul. Cu asta sunt de acord toti medicii. Lipsa activitatii fizice imbolnaveste organele vitale, iar conform unui studiu recent, viata persoanelor sedentare este redusa cu 8 ani.

Afectiunile pe care le provoaca sedentarismul sau le poate agrava sunt cele cardiovasculare, tulburarile metabolice, obezitatea, deviatiile coloanei vertebrale, anxietatea, depresia etc.

Intrebarea pe care multa lume o pune este: de ce au ajuns oamenii sedentari? Se intampla asta si in secolele trecute? Sunt oamenii secolului XXI altfel construiti decat cei din secolul trecut? Cercetatorii americani sustin ca accelerarea imbatranirii este cauzata de modificarea continua a ADN-ului uman.

ADN-ul omului modern a suferit schimbari substantiale. Omul este programat din punct de vedere genetic sa depuna cat mai putin efort, iar dezvoltarea anumitor tehnologii a incurajat statul pe scaun ore in sir.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele care stau multe ore fara sa faca nimic, in fata televizorului sau a calculatorului, prezinta cateva aspecte genetice importante. Telomerii (structuri ale ADN-ului relationate cu durata de viata) sunt mai mici in cazul femeilor care stau degeaba 10 ore pe zi. Aceasta concluzie poate fi tradusa altfel: daca stam 10 sau mai multe ore pe zi, celulele noastre vor imbatrani cu 8 ani. Prin urmare, si viata noastra va fi redusa cu acelasi numar de ani.

1. Degenerarea musculara – Lipsa miscarii afecteaza in primul rand soldurile. Muschii abdominali slabesc si astfel se instaleaza bolile lombare.

2. Conform unui studiu publicat in „American Journal of Epidemiology”, persoanele sedentare sunt de pana la 3 ori mai expuse osteoporozei.

3. Obezitatea – Aceasta afectiune ‘moderna’ este cauzata in special de sedentarism. Intrucat persoanele depun tot mai putin efort fizic, corpul simte nevoia sa faca ceva. Miscarea fizica este inlocuita, astfel, cu mancatul excesiv.

sursa: teotrandafir.com

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img