sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Sedinta anuala a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Husilor . A fost prezentat raportul de activitate pentru anul 2019

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 8 februarie 2020, in Sala de sedinte a Protopopiatului Husi a avut loc, sub presedintia Preasfintitului Parinte Episcop Ignatie, sedinta anuala a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Husilor.

Intalnirea a fost prefatata de slujba Sfintei Liturghii, oficiata de Ierarhul Husilor la Catedrala Episcopala. Soborul slujitorilor a fost alcatuit din parintii consilieri eparhiali, parintii protopopi si membrii clerici ai Adunarii Eparhiale.

In cuvantul de deschidere, Parintele Episcop Ignatie, pornind de la mentiunea din Faptele Apostolilor (19, 11): «Dumnezeu facea, prin mainile lui Pavel, minuni nemaiintalnite», a facut referire la modul in care fiecare membru al Bisericii este chemat ca, prin activitatea sa, sa dea marturia prezentei si lucrarii lui Dumnezeu in lume:

“Noi asa ne propunem, toti cei ce suntem slujitorii lui Dumnezeu, toti cei ce facem parte din Biserica, ca prin mainile noastre sa lucreze in chip minunat Dumnezeu.

Fiecare, unde suntem, in responsabilitatile pe care le avem, ar fi extraordinar ca, prin ceea ce facem, sa fim mainile prin care lucreaza Dumnezeu.

Atunci cand ne propunem sa facem ceva, avem un principiu extras tot din Sfanta Scriptura: «Cand lucram, lucram ca pentru Dumnezeu, nu ca sa ne vada oamenii».

In general, cand esti dominat de anumite patimi sau defecte, faci lucrurile din interes meschin si nu esti sincer, chiar sabotezi pe celalalt.

Cand facem lucrurile ca pentru Dumnezeu, acest fapt ne si entuziasmeaza.

Mai sunt situatii cand apar brese si nu este o liniaritate in tot ceea ce facem, dar avem nadejdea ca Dumnezeu ne insufla cand incercam sa facem ceva.

Albert Camus, in «Carnetele» lui, spune ca: «eu, daca as scrie un jurnal, l-as scrie de 100 de pagini. 99 de pagini le-as lasa albe si pe ultima dintre ele as scrie urmatorul lucru: unica mea datorie este sa iubesc».

Asa cred ca trebuie sa ne propunem, fiecare dintre noi, mai ales intr-o societate atat de scizionata.

Inchei tot cu un text din Sfantul Apostol Pavel (Filipeni 2, 1-4), pe care il consider ca un cod etic, un cod al manierelor fiecarui crestin angajat sa Il traiasca pe Hristos intr-o lume care, din nefericire, abdica de la valorile Evangheliei si implicit de la valorile acestui neam. Cei care contesta si saboteaza adevarurile de credinta saboteaza si valorile care tin de identitatea noastra de romani:

«Deci, daca este vreun indemn in Hristos, daca este vreo mangaiere a dragostei, daca este vreo impartasire a Duhului, daca este vreo milostivire si indurare. Faceti-mi bucuria deplina, ca sa ganditi la fel, avand aceeasi iubire, aceleasi simtiri, aceeasi cugetare. Nu faceti nimic din duh de cearta, nici din slava desarta, ci cu smerenie unul pe altul socoteasca-l mai de cinste decat el insusi. Sa nu caute nimeni numai ale sale, ci fiecare si ale altuia. Gandul acesta sa fie in voi care era si in Hristos Iisus».”

De asemenea, Parintele Episcop Ignatie a multumit membrilor Adunarii Eparhiale pentru sprijinul acordat proiectelor Episcopiei Husilor, insistand asupra nevoii de a dezvolta cat mai mult activitatile social-filantropice, culturale si pentru tineret. A urmat prezentarea rapoartelor de activitate ale Sectoarelor Centrului Eparhial Husi si aprobarea lor de membrii Adunarii Eparhiale.

Au luat cuvantul si membrii laici, mentionand maniera in care s-au implicat in viata Bisericii in anul ce a trecut si reiterand totodata sprijinul lor in ceea ce priveste dezvoltarea si intensificarea activitatilor derulate in cadrul Eparhiei.

Dupa sedinta, Parintele Episcop Ignatie, insotit de membrii Adunarii Eparhiale, a sfintit Casa monahala "Inochentie Episcopul (1752-1782)" din incinta Manastirii "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" a Centrului Eparhial.

Va prezentam, mai jos, o sinteza a activitatii Episcopiei Husilor in 2019:

Raportul general privind activitatile desfasurate in Episcopia Husilor

 in anul 2019

Activitatea Episcopiei Husilor in anul 2019, proclamat in Patriarhia Romana drept Anul omagial al satului romanesc (al preotilor, invatatorilor si primarilor gospodari) si Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu si Iustin Moisescu, este sintetizata si prezentata din punct de vedere pastoral-liturgic si administrativ,  economic-patrimonial, cultural-educational, pentru tineret  si social-filantropic.

Toate activitatile mai importante ale eparhiei in anul trecut s-au inscris in programul cadru elaborat de Cancelaria Sfantului Sinod si transmis tuturor eparhiilor Bisericii Ortodoxe Romane.

1. Activitatea pastoral-liturgica

In ceea ce priveste activitatea pastoral-liturgica a Preasfintitului Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, mentionam faptul ca in cursul anului trecut, Preasfintia Sa a oficiat  128 de Sfinte Liturghii si a savarsit un numar de 12 hirotonii in treapta de diacon sau preot; s-au efectuat un numar de 98 de vizite pastorale la parohii si 18 vizite la manastiri si schituri; a oficiat un numar de 10 Sfinte Taine, a slujit la 66 ierurgii si slujbe misionare, a sfintit un numar de 7 biserici noi si a resfintit alte 6 sfinte lacasuri.

In cursul anului 2019, Parintele Episcop Ignatie a slujit si in alte eparhii din tara sau diaspora cu prilejul unor evenimente bisericesti importante.

In anul 2019, Preasfintia Sa a participat la cinci sedinte de lucru ale Sfantului Sinod, la o sedinta a Adunarii Nationale Bisericesti, a prezidat o sedinta de lucru a Adunarii Eparhiale a Episcopiei Husilor, a prezidat cele 4 conferinte preotesti pastoral-misionare si a prezidat sinaxa monahala eparhiala din luna septembrie.

Concomitent, s-au efectuat un numar de 11 vizite la asezamintele sociale si la scolile teologice din eparhie.

In anul precedent, s-au acordat peste 300 de audiente.

Permanenta Consiliului Eparhial s-a intrunit in 23 de sedinte, in care s-au analizat si rezolvat problemele curente ale eparhiei.

    Activitatea administrativa

In cadrul Episcopiei Husilor functioneaza 3 protopopiate (Vaslui, Barlad si Husi), care totalizeaza un numar de 291 de parohii si 194 filii. La acestea se adauga un numar de 17 unitati monahale si Manastirea Sf. Ap. Petru si Pavel – Catedrala Episcopala din Husi, integrata in cadrul Centrului Eparhial Husi, in eparhie fiind 14 manastiri si 4 schituri.

In judetul Vaslui, sunt 344 cimitire parohiale, dintre care 14 sunt in mediul urban, 330 in mediul rural, precum si 13 cimitire la manastiri.

La finalul lunii decembrie, in cadrul Episcopiei Husilor isi desfasurau activitatea un numar de 603 de salariati, dintre care 294 persoane sunt clerici si 309 persoane reprezinta personal neclerical. In unitatile bugetare functioneaza cu binecuvantarea Centrului Eparhial Husi, 2 preoti de caritate la Spitalele din Vaslui si Barlad, 2 preoti capelani la Garnizoanele Militare din Barlad si Husi si 1 preot slujitor la Directia Judeteana pentru Protectia Copilului Vaslui.

In anul 2019 la sfintele altare din eparhie au fost oficiate 2110 botezuri, 1065 cununii si 4138 inmormantari.

    Activitatea economic-patrimoniala

Din punct de vedere economic, principala sursa proprie si constanta de venituri a Centrului Eparhial Husi o constituie vanzarea de lumanari, precum si distribuirea calendarului bisericesc si a vinului cultic. Totodata, parohiile si manastirile s-au implicat activ si eficient in buna desfasurare a activitatilor eparhiei, iar veniturile obtinute sunt folosite pentru sustinerea multiplelor sale activitati culturale, misionare, educationale sau social-filantropice pe care eparhia le desfasoara de la an la an.

In anul 2019, au fost finalizate de construit un numar de 4 biserici, sunt in constructie un numar de 33 de biserici, iar in curs de reparatii si consolidari un numar de 30 de biserici. In acelasi an au fost finalizate si lucrarile de reparatii si consolidari pentru un numar de 5 biserici. Case parohiale aflate in constructie sunt in numar de 3 si in curs de reparatii si consolidari sunt in numar de 9, iar case de praznuire si alte asezaminte bisericesti la care se executa lucrari de constructie sunt in numar de 12.

In anul 2019, s-au terminat de pictat 7 biserici si se afla in curs de pictare 15 biserici.

Sumele alocate acestor activitati provin de la Secretariatul de Stat pentru Culte – Bucuresti, Centrul Eparhial (cota cuvenita din Fondul Central Misionar), Consiliul Judetean Vaslui si Consiliile Locale, contributii de la credinciosi si sponsori si sunt in suma de 7.409.622 lei.

    Activitatea culturala, educationala si pentru tineret

Pe plan cultural, Preasfintitul Ignatie a avut interventii pe diverse tematici la un numar de 26 conferinte si simpozioane.

In anul 2019, la initiativa Preasfintitului Parinte Episcop Ignatie, a fost infiintata Editura Horeb a Episcopiei Husilor.

In cursul aceluiasi an, au fost publicate urmatoarele lucrari:

1. Episcopul Grigorie Leu in valtoarea istoriei. Documente (1924-1949), autori: Adrian Nicolae Petcu, Pr. Nicolae Catalin Luchian, tiparita cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, editura Doxologia, Iasi, 2019.

2. Chronica Husilor si a Episcopiei cu aseminea numire (editie anastatica), autor: Melchisedec Stefanescu, tiparita cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, editura Horeb, Husi, 2019.

3. Episcopul Ioachim Mares, ctitor de biserici si promotor al culturii crestine (1927-2009), tiparita cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, editura Horeb, Husi, 2019.

4 Satul vasluian: Vadurile Raiului, album fotografic al satului vasluian, tiparit cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, editura Horeb, Husi, 2019.

5. Horeb, nr. I/2019 – Revista anuala de spiritualitate si actualitate editata de Episcopia Husilor

De asemenea, s-au editat cele doua pastorale – la Invierea Domnului cu titlul: Cina din Emaus – Hristos cel Inviat ca vindecare de tristete si nedumerire, si la Nasterea Domnului cu titlul: Nasterea Domnului – adevarata reinnoire a omului,  precum si Calendarul crestin ortodox pe anul 2020.

In cursul acestui an, Preasfintitul Parinte Ignatie a avut un numar de 12 articole publicate, pe teme cultural-misionare.

In anul 2019, au predat disciplina Religie un numar de 142 cadre didactice titulari si suplinitori calificati.

De asemenea, 112 elevi au fost participanti la etapa judeteana a Olimpiadei de Religie.

Episcopia Husilor a oferit premii in bani si carti pentru rezultatele exceptionale la faza Nationala a Olimpiadei de Religie si la Concursul „Credinta si Cultura”, elevii din judetul Vaslui fiind prezenti pe podium la fiecare an de studiu.

Concursul national „Hristos: sufletul satului meu”

In Eparhia Husilor in anul 2019 s-a organizat, prin Sectorul Cultural, Concursul national „Hristos: sufletul satului meu”, cu un numar de 24 de portofolii si 423 copii participanti.

Activitati misionare pentru tineret

La initiativa Preasfintitului Parinte Episcop Ignatie, in anul 2019 a fost organizata a doua editie a Intalnirii Tinerilor Ortodocsi din Vaslui (24.08.2019), eveniment ce a adunat peste 600 de tineri. Obiectivele principale ale acestui eveniment au fost: promovarea modelelor crestin-ortodoxe, formarea tinerilor si facilitarea dialogului intre ei, precum si intarirea constiintei si unitatii ca neam.

Tema din acest an, „Traditie si modernitate, istorie si prezent pentru tanarul contemporan. Satul romanesc”, dezvoltata magistral in conferinta sustinuta de domnul Peter Hurley, a provocat o reflectie a auditoriului, si nu numai, asupra mai multor teme de maxim interes pentru societatea noastra.

 Programul Intalnirii a continut: slujba Sfintei Liturghii, conferinta tematica sustinuta de Peter Hurley, ateliere de lucru, marsul tineretii, spectacol traditional.

Taberele de vara „Copilarie si credinta”: Proiectul misionar eparhial „Tabara «Copilarie si credinta»” a fost implementat in fiecare protoierie din Episcopia Husilor, in anul 2019 desfasurandu-se 5 serii de tabere,  dupa cum urmeaza:

    1.07-5.07.2019-comuna Falciu, unde au participat 220 de copii din satele Ranzesti, Odaia Bogdana, Bogdanesti, Copaceana, Bozia, Falciu centru.
    8.07-12.07.2019-comuna Bogdanita, unde au participat 100 de copii din satele apartinatoare.
    29-31 iulie 2019-municipiul Husi, unde au participat 250 de copii din oras si din satele vecine.
    7.08.-10.08.2019-comuna Puscasi, unde au participat 100 de copii si tineri.
    11.08-15.08.2019-comuna Dimitrie Cantemir, sat Hurdugi, unde au participat 120 de copii.

Preasfintitul Parinte Ignatie a participat la 4 tabere „Copilarie si credinta”, aducand daruri copiilor, asistand la focul de tabara si la rugaciune. La fiecare tabara a sustinut cate o cateheza pentru copii.

Au participat aproximativ 790 de copii din mediul rural, majoritatea provenind din familii cu un statut social precar sau cu posibilitati financiare reduse. Acest proiect si-a propus sa ofere copiilor si tinerilor din parohiile defavorizate, ce nu isi permit suportarea costurilor, o tabara gratuita, unde pot beneficia de un program interactiv format din ateliere de creatie si workshop-uri. De asemenea, s-a urmarit apropierea tinerilor de viata Bisericii si de Sfintele Taine.

La initiativa Parintelui Episcop Ignatie, cu sprijinul Asociatiei Tinerilor Ortodocsi din Vaslui s-au desfasurat 2 programe de tabere de vara, la Manastirea Ivanesti (2 iulie-30 august 2019) si tabara, in 2 serii consecutive, „Tinerii in bucuria comuniunii”, Tanacu (20.08.2019, 27 august 2019).

La aceste 2 proiecte au participat 450 de copii si tineri din oras, dar si din mediile rurale, apropiindu-se de viata de manastire, beneficiind de activitati nonformale, conferinte si cateheze. Pe 27 august, participantii la Tabara „Tinerii in bucuria comuniunii” au primit vizita Preasfintitului Ignatie.

Tabara „Traditie si noutate” a fost organizata in Episcopia Husilor, la Manastirea „Schimbarea la Fata”, din municipiul Husi, in perioada 2-7.09.2019. Au participat 20 de tineri, reprezentanti ai eparhiilor Patriarhiei Romane.

Tabara pentru copiii (20 de tineri) cu rezultate deosebite la invatatura din Eparhia Husilor, organizata la Eforie Nord (2-7.09.2019).

In perioada 27.11-15.12.2019 s-a desfasurat prima editie a Concursului Eparhial de iarna, cu tema „Hristos se naste-n satul meu”, editia I, la care s-au inscris peste 200 de elevi din mediul rural. Cei opt castigatori au primit premii in bani, carti si dulciuri.

Prezenta Episcopiei Husilor pe Internet

Cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, site-ul eparhial episcopiahusilor.ro s-a imbunatatit substantial in 2019, devenind mai accesibil celor interesati de dinamica vietii bisericesti din Episcopia Husilor.

Site-ul episcopiahusilor.ro este pagina oficiala a Eparhiei Husilor si contine, pe langa datele de contact si structura administrativa, stiri si informatii de interes public privind activitatile Centrului Eparhial Husi.

In perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2019 au fost postate 401 de stiri.

In aceasta perioada site-ul a avut un numar de 460.976 utilizatori, reprezentand o medie de 1263 utilizatori unici pe zi. De asemenea, incepand cu 2019, Episcopia Husilor are un corespondent pentru Jurnalul Trinitas TV.

    Activitatea social-filantropica

Anul 2019 a insemnat pentru Eparhia Husilor o intensificare a activitatilor social-filntropice intrucat numarul beneficiarilor proiectelor sociale ale Asociatiei „Filantropia Ortodoxa Husi” din cadrul Episcopiei Husilor, a crescut considerabil, ca urmare a faptului ca tot mai multi sponsori s-au alaturat eforturilor constante de extindere a programelor de asistenta sociala derulate.

Principale programe si activitati sociale derulate in anul 2019 sunt:

    Programul „Bratele parintesti”, sustinut financiar de catre Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei, prin care au fost acordate burse sociale unui numar de 100 de copii de varsta scolara, cu rezultate bune la invatatura, provenind din familii sarace si cu multi copii;
    ,,Un ghiozdan pentru noul an scolar”. In cadrul acestui proiect, aproximativ 1700 de copii au primit ghiozdane si rechizite pentru ȋnceputul noului an scolar;
    ,,Dar de Craciun editia a II-a – Caldura pentru inimi curate” – un numar de peste 1700 de copii, proveniti din familii cu probleme financiare, au primit ȋmbracaminte si incaltaminte noua (geaca de iarna, ghete, pulovere, caciuli, manusi, fulare, sosete si dulciuri). Evenimentul s-a desfasurat in curtea Catedralei Episcopale , iar beneficiarii acestei actiuni filantropice au fost copii din Eparhia Husilor, precum si 100 de copii din Basarabia;
    „Caravana daruirii” – programul este destinat in special copiilor aflati in dificultate materiala, dar si persoanelor in varsta, cu venituri foarte modeste, din Episcopia Husilor. Prin intermediul acestuia, in anul 2019 au fost distribuite aproximativ 10.000 kg de alimente, imbracaminte si incaltaminte, parte a acestui proiect fiind sprijinita de Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei.
    „Bucuria e acasa” – Prin extinderea acestui proiect in anul 2019, s-a realizat construirea a patru case pentru familii defavorizate si cu multi copii;
    „Painea noastra cea de toate zilele” – proiect social prin care se ofera saptamanal un numar fix de 250 de paini mai multor persoane nevoiase din municipiul Barlad;
    Programul „Ajutor de urgenta”, care se desfasoara permanent, scopul sau este sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale aflate in situatie de criza.
    ,,Bun venit, copilarie” editia a II-a. Evenimentul s-a desfasurat in anul 2019 sub genericul „Taram de poveste”, iar in cadrul sau, aproximativ 1500 de copii, proveniti din familii defavorizate de pe raza judetului Vaslui, ȋnsotiti de preotii coordonatori si de voluntari, au sarbatorit Ziua copilului ȋn curtea Catedralei Episcopale.

Pe langa aceste programe social-filantropice permanente, amintim si suportul material si financiar acordat de catre unele parohii ortodoxe romane din Arhiepiscopia Ortodoxa Romana a Europei Occidentale (Marea Britanie, Irlanda, Franta), Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei, Episcopia Ortodoxa Romana a Spaniei si Portugaliei, Mitropolia Ortodoxa Romana a Germaniei, Europei Centrale si de Nord;

Asezamintele sociale din cadrul Asociatiei „Filantropia Ortodoxa” Husi:

In anul 2019, in cadrul Asociatiei „Filantropia Ortodoxa” Husi, a mai fost infiintat inca un asezamant social, in prezent functionand sub patronajul Episcopiei Husilor 4 asezaminte sociale, fiecare dintre ele oferind doua tipuri de servicii de asistenta sociala: centru de zi pentru copii si serviciu de ȋngrijire la domiciliu pentru persoane varstnice, cu mentiunea ca Asezamantul social „Sfantul Gheorghe” din localitatea Ghermanesti, pe langa cele doua tipuri de servicii mentionate mai sus, dispune si de serviciul social pentru copii sub forma caselor de tip familial.

Asezamintele sociale sunt:

– Asezamantul social ,,Sf. Ierarh Nicolae” Falciu;

– Asezamantul social ,,Sf. Stelian” Botesti;

– Asezamantul social ,,Sf. Ierarh Iosif cel Milostiv” Barlad;

– Asezamantul social „Sfantul Gheorghe” Ghermanesti, inaugurat in data de 22 octombrie 2019.

Totodata, in cursul anului 2020 se vor adauga urmatoarele centre sociale:

– Asezamantul social „Sfanta Mare Mucenita Chiriachi” Husi, in curs de pregatire pentru inaugurare;

– Asezamantul social „Sfantul Ierarh Spiridon” Barlad, in curs de pregatire pentru inaugurare.

Toate serviciile oferite de cele patru asezaminte sociale au fost licentiate, conform legilor in vigoare.

Valoarea totala a ajutoarelor materiale si financiare, la care se adauga cheltuielile de intretinere lunara a asezamintelor sociale si costurile cu personalul aferent, a fost de 3.239.527 lei.

Numarul total al beneficiarilor acestor programe, copii si batrani, a fost de peste 6000 de persoane.

Aceasta suma nu cuprinde si cheltuielile legate de multiplele activitati caritabile, ocazionale sau traditionale, ale parohiilor si manastirilor, desfasurate in beneficiul persoanelor aflate in dificultate, care nu au fost cuantificate financiar, si nici valoarea produselor distribuite catre acestia in cursul acestui an.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img