marți, 19 martie, 2024

Sedinta Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor varstnice – judetul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Prefectul Mircea GOLOGAN a condus marti, 11, februarie, sedinta Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru problemele persoanelor varstnice, judetul Vaslui.

In cadrul intalnirii, directorul Directiei de Sanatate Publica Vaslui ( DSP Vaslui), Mihaela VLADA, a prezentat un raport privind asistenta acordata la nivelul judetului Vaslui.

Asistenta medicala comunitara cuprinde ansamblul de activitati si servicii de sanatate care se acorda in sistem integrat cu serviciile sociale la nivelul comunitatii, pentru solutionarea problemelor medico-sociale ale individului, in vederea mentinerii acestuia in propriul mediu de viata.

Beneficiarii serviciilor de asistenta medicala comunitara sunt membrii comunitatii, cu precadere persoanele vulnerabile din punct de vedere medical sau social, cu accent pe populatia din mediul rural si grupurile vulnerabile, inclusiv cele de etnie roma.

Categoriile de persoane vulnerabile sunt persoanele care se gasesc in urmatoarele situatii:
(nivel economic sub pragul saraciei, somaj, nivel de educatie scazut, dizabilitate, boli cornice, boli aflate in faze terminale, care necesita tratamente paliative, graviditate, varsta a treia, varsta sub 18 ani, persoane care fac parte din familii monoparentale, risc de excluziune sociala, alte categorii identificate ca vulnerabile din punct de vedere medical sau social de la nivelul comunitatii).

La nivelul judetului Vaslui, programul de asistenta medicala comunitara a debutat in anul 2004 prin angajarea unui numar de 10 asistenti medicali comunitari in cadrul Programului National de sanatate a femeii si copilului si 15 mediatori sanitari – formati in cadrul unui proiect PHARE implementat de DSP Vaslui, care, ulterior au fost preluati in reteaua Ministerului Sanatatii.

Pe parcursul anilor urmatori, programul a inregistrat o dezvoltare continua, astfel ca in anul 2019, numarul de posturi aferente personalului din asistenta medicala comunitara existente la nivelul judetului Vaslui a ajuns la 69 posturi de asistent medical comunitar si 22 posturi de mediator sanitar.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img