vineri, 29 martie, 2024

Seful Bancii Centrale din Slovenia, Bostjan Vasle: ‘Cresterea zonei euro s-a stabilizat, planul BCE functioneaza’

Distribuie:

Publicat:

Creșterea zonei euro s-a stabilizat, iar schema de stimulare recentă adoptată de BCE funcționează așa cum se intenționa, chiar dacă piețele ar mai avea nevoie de mai mult timp pentru a înțelege pe deplin domeniul de aplicare al pachetului, spune șeful Băncii Centrale din Slovenia, Boštjan Vasle, anunță MEDIAFAX.

Potrivit Reuters, creșterea zonei euro a încetinit brusc în ultimul an, iar anticiparea unei reveniri mult-așteptate nu a reușit să se concretizeze, acest fapt ridicând temerile că blocul ar putea intra în recesiune, forțând astfel Banca Centrală Europeană (BCE) să ofere și mai mulți stimuli.

"Nu văd niciun motiv pentru care să ne schimbăm perspectivele de creștere asupra economiei", a spus Vasle într-un interviu. „Economia se dezvoltă într-un mod prevăzut în ultimele noastre proiecții și, în acest moment, lucrurile sunt sub control, mergând într-o direcție care nu este una neașteptată", a completat el, conform sursei citate.

Oficialul Băncii Centrale din Slovenia a adăugat că rezultatele din industrie și comerț sugerează că economia se va confrunta cu o creștere slabă în prima jumătate a anului viitor, dar semnalele din sectorul serviciilor și a forței de muncă sunt pozitive.

"Ne aflăm într-o situație în care mediul de afaceri se află într-o fază terminală, situația economică se deteriorează, iar politica noastră monetară este destul de întinsă în acest moment (…) Ceea ce am decis în septembrie funcționează. Dacă situația se schimbă, mai este loc de mers în această direcție (n. r. reducerea ratelor)", a adăugat Vasle.

Randamentele obligațiunilor și unele rate ale dobânzii de pe piață au crescut de când BCE și-a dezvăluit pachetul de stimulare, dar Vasle a spus că acest lucru nu este unul îngrijorător, iar condițiile de finanțare sunt încă destul de simple, susținând obiectivul BCE de a ridica inflația la doar sub 2%, o valoare pe care a înregistrat-o din 2013.

„O parte din explicație (n. r. pentru randamente mai mari) se află în situația economică de bază, iar o parte este legată de faptul că măsurile noastre sunt pe termen mai lung”, a spus el.

BCE susține de mult timp că obiectivul care vizează creșterea economică revine, acum, guvernelor, care trebuie să stimuleze productivitarea și să scădă ratele dobânzilor Băncii Centrale.

"Am făcut pași mari (n.r. cu politica monetară), dar am ajuns la un moment în care avem nevoie și de cooperare cu alte politici (…) Guvernele au obiective diferite față de BCE", a spus Vasle.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img